Oleander aphids (Aphis nerii) on oleander (Nerium oleander) Photograph by Riten Gosai
blog

Leander betegségek kezelése házilag

Oleander aphids (Aphis nerii) on oleander (Nerium oleander) Photograph by Riten Gosai

Leander betegségek és kártevők kezelése házilag: Hogyan erősítsük meg a növény szerkezetét, hogy ellenálló legyen a levéltetvek ellen?

Melyek a leggyakrabban előforduló leander betegségek és hogyan védekezhetünk házilag?

Az első és legfontosabb, a megelőzés. Meg kell erősítenünk növényünk immunrendszerét, hogy hatékonyan tudjon fellépni a betegségekkel szemben, egy erős immunrendszerű növényt kevésbé támadnak meg a kártevők, és a gyökerének megerősödésével az időjárási körülményekkel szembe is ellenállóbb lesz. 

Melyek a tipikus leandereket támadó betegségek és hogyan kezeljük házilag?

Leander levele sárgul, hullik

A leander levélhullását a nem megfelelő gondozása is okozhatja. Három aranyszabályt kell betartanunk a leandereket tekintve:

  1. Sok napfény: Fontos, hogy amikor már tartósan megszűnik a hideg, és előhozzuk a leanderünket a teleltetésből, akkor a stressz csökkentés érdekében, először egy átmeneti árnyékos helyre tegyük ki, majd pár nap elteltével helyezzük csak át a napfényre.
  2. Sok víz, viszont a túlöntözés kerülése: A leanderek nagyon vízigényesek, sok vízre van szükségük így fontos az állandó locsolásuk. Legalább naponta egyszer, de a legjobb, ha naponta kétszer öntözzük őket. Ezt a vízadagot teleltetés előtt fokozottan érdemes csökkenteni.
  3. Tápanyagban gazdag föld: Hetente legalább egyszer érdemes az öntözővízbe Greenman Agrot keverni, ezzel segítve a növény immunrendszerének erősítését.

 

Mi is pontosan a levélsárgulás? 

A leander leveleinek külső pereme sárgulni kezd, másnéven levélperzselődés

A levélperzselődést egy rovarok által hordozott baktérium okozza, sajnos gyorsan terjed, így amelyik leanderen megjelenik el kell különíteni a többitől, a beteg ágakat levágni a növényről. Legjobb védekezés ellene a növény immunrendszerének megerősítése lehet. 

A fehéres sárgás apró pöttyökben megjelenő sárgulást takácsatka okozhatja.

 

Levéltetvek és Pajzstetű megjelenése a leandereken

Hogyan védekezhetünk a leanderen megjelenő tetvek ellen? Az apró sárga és fekete levél tetvek képesek nagyon gyorsan elszaporodni és beteríteni az egész növényt, majd átvándorolnak a többi növényre is, ezért gyorsan kell cselekednünk. Amennyiben eddig még nem permeteztük Agroval, akkor most el kell kezdeni hetente minimum egyszer alkalmazni, nem csak azokon a növényeken amiken már megjelentek, hanem a többi, még tetű mentesnek tűnő növényen is.

Greenman Agro

by Porcio Norbert – TRILITE STUDIO

A levél tetvek ellen számos házi praktika is kering az interneten, összegyűjtöttük neked a legmegbízhatóbbakat: Levéltetű ellen házilag.

 

Hogyan erősítsük meg a leander szerkezetét házilag, hogy ellenálló legyen a betegségek ellen?

A leander betegségek oka – s mint általában a kultúrnövényeknél – általában a növény szerkezetének gyengüléséből fakad, csak úgy, ahogy az emberi szervezetnél: ha maga a növény gyenge, hajlamosabb a bakteriális, gombás fertőzésekre. Ahhoz, hogy megerősítsük a növényt akár palánta kortól, elsődlegesen a probiotikus technológiát ajánljuk házilag.

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható, bio gazdaságban is használható probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben.

 

Vélemény, hozzászólás?