Paprik betegségek elleni bio védekezés, pexels-jessica-lewis-creative-858088
blog

Paprika betegségei elleni bio védekezés

A paprika betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés

A paprika igen kedvelt zöldség, ezért is népszerű a konyhakertekben, viszont az igényesebb növények közé tartozik, nagyon érzékeny a vírusos, gombás, és a baktériumok által okozott betegségekre. Hogyan védekezhetünk a paprikát támadó betegségek és kártevők ellen bio készítményekkel?

A paprikánál kifejezetten fontos a növény immunrendszerének megerősítése már palánta korban, hogy minél ellenállóbb legyen az őt támadó betegségekkel szemben, hiszen a paprika palánta betegségei kihathatnak a növény teljes utóéletére.

Paprika betegségei elleni bio védekezés

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

  •  Bio kertészetek, Bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható

Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével! Bio lemosó permetezéshez is!Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellenGreenman probiotikus készítmények megrendelése

Paprika jellemző betegségei:

  1. Paradicsom bronzfoltosság vírusról akkor beszélhetünk, amikor a paprikán göcsörtös elszíneződött foltok jelennek meg. A betegség terjesztői a rojtosszárnyú rovarok, vagyis az úgynevezett tripszek, akik egyik növényről a másikra viszik a betegséget.
  2. Paprika bokrosodásnak nevezzük, amikor a növény visszamarad a növekedésben és a levelei egy csoportban elvékonyodva és eldeformálódva kezdenek kinőni. Ezek a növények nemigen fognak termést hozni, ha mégis akkor apró és torz paprikák lesznek rajtuk. Elsősorban a fűszerpaprika jellegzetes vírusos betegsége, mely levéltetvekkel terjed. 
  3. A paprika legkomolyabb bakteriális betegsége a Xantomonasz, aminek első tünetei a leveleken jelentkeznek szabálytalan barnás foltokban száradni kezdenek, majd lehullanak. Már a vetőmagra is veszélyt nyújt a korokozó, így fontos, hogy egészséges fémzárolt vetőmagot ültessünk, és egymástól szellősen ültessük ki a palántáinkat. 
  4. Veszélyes gombás megbetegedés okozza a palántadőlést, amely már csíra korban megtámadja a paprikát, a növények nem kelnek ki, a kikelt növények sziklevele és gyökere elbarnul és elüvegesedik. A gomba képes áttelelni a talajban, így az ellenük való védekezés igen nehéz.
  5. A paprika gombás megbetegedései közé tartozik még a paprikalisztharmat, amely gyakrabban növényházakban jelentkezik. A növény levelén szögletes sárgás foltok jelennek meg. Gyakori szellőztetéssel védekezhetünk ellene. 
  6. Fehérpenészes szárrothadás szintén gyakori paprika betegség, ahogy a nevéből következik, a növény szárát támadja a talajban lakó kórokozó, amely belülről megöli a szár szöveteit, ezáltal elpusztítva a növényt.
  7. A paprika talajlakó kártevője a cserebogár pajor, amely a gyökereket rágcsálva hatalmas gondokat okoz a növénynek. 
  8. Gyökérgubacs fonalférgek a paprika gyökéren keresztül bejutnak a növénybe, ahol egy gubacsot képeznek ezzel gátolva a víz és a tápanyag felvételét.
  9. Levéltetvek több fajtája is támadja a paprikát, kártételük a levélerezet szívogatásában nyilvánul meg, a levelek fonnyadnak, és a szívogatás nyomán megjelenik a mézharmat, majd ennek következtében a korompenész. Azonban nem ez a legnagyobb probléma, hanem a paprika vírusos megbetegedéseinek többségét a levéltetvek hordozzák. A levéltetvek elleni védekezéshez is ajánlott a Greenman Agro.

 

A paprika fényigényes és meleg kedvelő, a napi 12-14 órás napsütést kedveli, mindemellett a tápanyagban gazdag talajt. Ha eleget teszünk az igényeinek, és védekezünk az őket támadó veszélyek ellen akkor meghálálja és bőséges terméssel örvendeztet meg minket. A megbetegedések elleni legegyszerűbb védekezés, a Greenman Agro használata, amely már a kezdetektől az öntözővízhez keverve, később pedig permetezve segít a paprika immunrendszerének erősítésében.

 

Vélemény, hozzászólás?