blog

Hogyan előzheted meg a penészgomba elszaporodását a palántáidon?

A palántákon lévő fehér, harmathoz hasonló valami egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy növényeid veszélyben vannak. Ez egyfajta penész, ami már a kezdetektől komoly hatással van a növekedésükre – és könnyen palántadőléshez vezethet.

Kerüld a túl nedves talajt!

A penészgomba annak a jele is, hogy a talaj túl nedves. A túl nedves talaj a palánták kényes gyökereinek rothadását okozhatja, ami végül a növény pusztulásához vezethet. Muszáj megtalálnod az egyensúlyt a túl nedves és a túl száraz talaj között! Ehhez naponta ellenőrizd a talaj állapotát és olyan palántanevelő edényt használj, ami képes elvezetni a vizet.

Figyelj a jó légáramlásra is!

A penészesedés megelőzésének másik egyszerű módja a palánta körüli levegőáramlás növelése. Ha levegőtlen a hely, akkor használhatsz akár ventilátort is. Ha fedett edényben neveled, olykor-olykor érdemes kitámasztva a fedelet egy kis levegőt beengedni.

Javítsa a fényt

Ügyelj rá, mennyi fényt kapnak a palánták. Az újonnan kikelt palántáknak napi 12 óra az igazán ideális, de a fény mindig közvetett legyen! A túl erős napfény is árt nekik, könnyen megégnek a leveleik!

Használj tiszta eszközöket!

Mind az ültető edények, mind pedig az eszközök, amivel végezzük az ültetést legyenek tiszták. Emellett maga a föld is kulcskérdés, a penészgomba gyakran ebben rejtőzik. A fertőzött talajt otthon kb. 95-100 celsius fokos gőzzel lehet fertőtleníteni – de egyébként kertészetekben is találhatunk erre a célra különböző készítményeket.

Figyelj a hőmérsékletre is!

Egy átlag szobahőmérsékletet biztosítsunk, kb. 20-21 fok körül. Ne legyen semmiképp sem túl hideg vagy túl meleg!

Vélemény, hozzászólás?