blog

Akváriumot szeretnél? Itt van pár kedvelt növény bele!

Az élő akváriumi növények segítenek díszhalaid természetes élőhelyéhez hasonló környezet kialakításában. Segítenek a víz megfelelő pH-értékének beállításában, növelik a vízben oldott oxigén mennyiségét – szóval az egészséges élettér kialakításában hatalmas szerepük van. Hoztunk pár ötletet, milyet válassz az akváriumodba!

Törpe vízilándzsa

A törpe vízilándzsa egy rövid szárú növény, sötétzöld levelekkel, mely eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos. Ez a növény teljesen vagy csak részben elmerülve is jól fejlődik, de figyeljünk arra, hogy rizómája (gyökértörzse) és gyökerei gyengék, könnyen sérülnek. Maximális magassága körülbelül 15 cm. Kis halak mellé ideális. Könnyű nevelni, nincsenek speciális igényei, közepes fénnyel is elvan, csak ügyeljünk arra, hogy ne szaporodjanak el felületén a fonalas algák!

Lándzsás vízipáfrány

Gondozása meglehetősen egyszerű, elég gyakori az akváriumokban. Körülbelül 25 centiméteresre nő. Kerüljük a talajba ültetését, hogy megelőzzük a gyökérrothadást, kavicsok, egyéb akváriumi dekorációkra kötözzük a rizómáját, hogy rögzítve maradjon. Sós, keményebb vízben is jól elvan, de lassan nő.

Eleocharis vivipara

Vékony szárú, sűrűn növekvő növény, mely 15-50 centimétert is elérhet. Ez a növény jól érzi magát tápanyagban gazdag, bőséges fénnyel borított vízben. Ideális körülmények között rendkívül gyorsan növekszik.

Amazonasi kardfű 

Az amazonasi kardfű a vízinövények szívós nemzetsége, gyakran tartott kardfűféle. Kezdők számára ideális, mert nem igényel különösebb gondozást. Fényigénye alacsony, gyorsan nő: egyedenként előfordulhat akár 30 levél is, melyek 30-50 cm hosszúak, 4-8 cm szélesek. Rendszeres nyírást igényel viszont, ha szeretnénk elkerülni, hogy a vízfelszín fölé nőjön. Vastartalmú szerekkel tápláljuk!

Óriás valiznéria 

Hosszú, szalagszerű levelekkel rendelkezik, sűrű bokrokban nő, általában nagyméretű akváriumokban használják. Ügyelnünk kell rá, hogy ne hagyjuk nagyon elszaporodni (képes rá!) – ha metszenénk, figyeljünk rá, hogy nem vághatjuk akárhol a leveleket, mert tönkremennek. Csakis a tőnél! Legyen elegendő fény, jó tápanyag utánpótlás és vígan elvan, még kezdőknél is.

Vélemény, hozzászólás?