blog

3 növényápolási ötlet, ami nem is tesz jót a növényednek (I. rész)

Néha a jó szándék rossz eredményekhez vezet. Rengeteg tanács létezik arra vonatkozóan, hogyan kell a legjobban ápolni növényeinket – de sajnos ezek között is akadnak tévhitek. Sorra vettünk párat.

  • Szigorúan olyan környezetet kell teremtened újonnan vásárolt növényednek, melyben a bolt polcán is élt

Amikor hazahozol egy növényt, annak alkalmazkodnia kell az új környezethez. Valóban, a helyváltozás egyfajta sokkot okoz a növénynek, hiszen kiszakad abból a környezetből, ahol esetenként hetekig, hónapokig élt. Pláne, hogy ne feledjük, a kertészetek extrém ideális körülmények között tartják a növényeket, hogy a lehető legszebbek legyenek a megvásárláskor. Gyakran előfordul, hogy miután hazavittük a növényt, lehullajtja pár levelét, kókadt lesz. Ilyenkor ne tömjük tele tápanyaggal, vagy locsoljuk túl! Csak a szükséges mennyiséget adjuk neki továbbra is és hagyjuk, hadd alkalmazkodjon új környezetéhez!

  • Használjunk minden esetben kavicsréteget vízelvezetésre

Sokan egy réteg kavicsot raknak az edényeik aljára, azt gondolva, hogy ez javítja a vízelvezetést. Általában a kézi öntözésből származó víz átszivárog a talajon, a felesleg pedig az edény alján lévő lyukakon keresztül amúgy is távozik. Ha kavicsot adunk a talajhoz, akkor egy rossz elrendezés esetén előfordulhat, hogy a víz egy helyre koncentrálódik és gyökérrothadást idézünk elő. Amennyiben nem olyan fajtáról beszélünk, aminek szükséges a megfelelően elrendezett kavicsréteg, ne ragaszkodjunk ehhez a módszerhez! Használjunk inkább laza, jó vízelvezetésű földet!

  • Az elsődleges baj mindig a túllocsolás

Sokan szeretik ezt a problémák fő forrásai között emlegetni – és kezdőként tényleg gyakran kevésbé találjuk el a helyes mértéket – pedig számtalan más oka is lehet, ha úgy tűnik, növényünk nincs a legjobb formájában. Először ujjunkkal ellenőrizzük a talajt, ha még mindig nedves a belsejében is, ne öntözzük! Ellenőrizze az egyéb lehetséges problémákat, például gyenge fényviszonyokat, szélsőséges hőmérsékletnek való kitettséget, valamint kártevő vagy betegségek lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?