blog

Melyik a legkörnyezetbarátabb karácsonyfa?

Minden évben lelkiismeret-furdalást okoz, ha vágott fenyőt veszel? Váltalán cserepesre, de gondot jelent, hogy hova rakd az év többi részében? Esetleg műfenyőt használsz évek óta? – de melyik a legkörnyezetbarátabb megoldás? Ha karácsony, akkor aktuálissá válik ez a kérdés is.

Igazából mindhárom esetében meglehetősen összetett kérdés, mi a helyes döntés. Nem egyszerűen azon múlik, hogy az egyik műanyag, a másikért meg nem vágnak ki fát, a harmadik meg komposztként újrahasznosítható. 

Az életciklus-elemzések alapján például, melyek azt vizsgálják, hogy egy termék “élete” során mennyi szén-dioxidot “használ fel”, becslések szerint a műanyag fák ökológiai lábnyoma 10-20-szor is nagyobb lehet, mint a valódi fáé – hiszen rengeteg energiát igényel a gyártásuk. Évtizedekig kell használnod ahhoz, hogy az valóban környezetbarátnak mondható legyen. Az igazi fáknál viszont közrejátszik a nevelésükhöz szükséges műtrágyahasználat, a kitermelésükhöz és szállításukhoz szükséges gépek üzemanyag-használata – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a nevelésük termőterületet is foglal, aminél felmerülhet a kérdés, tényleg a legszükségesebb igényre használjuk-e fel az értékes földet.

Ha pedig nagyon szőrszálhasogatók akarunk lenni, akkor megemlíthetjük, hogy a fa fajtája sem teljesen mindegy. Tűlevelűek mindannyian, a nordmann, a douglas, a norvég luc például – de nem ugyanolyanok, eltérő mértékben kötik le a szén-dioxidot és máshogy viszonyulnak a környező élővilághoz is. (Nem mindegyik érzi jól magát mindenhol.)

Tippek:

  • Ha el tudod viselni, hogy évtizedekig ugyanazt a fát használd, akkor jó választás lehet a műfenyő – de akkor tényleg semmi mást ne vegyél helyette legalább 10, de akár 20 évig!
  • Lehetőség szerint vásárolj helyi termelőtől, csökkentve így a szállítás okozta ökológiai lábnyomot!
  • Ha nem ragaszkodsz a klasszikus fához, akkor számtalan alternatíva érhető el a neten arra, milyen fákat alkothatsz te magad is, hétköznapi tárgyakból – például könyvekből.
  • Ha igazi fád van és kerted is, hasznosítsd újra használat után, készíts belőle mulcsot, de egyébként remek alapanyag lehet apróra vágva a komposzthoz adva is!

Vélemény, hozzászólás?