blog

Háziállat, mint karácsonyi ajándék – ezekre a kérdésekre legyen válaszod!

Hibátlan ajándéknak tűnik a háziállat karácsonyra, hiszen a legtöbb gyerek biztosan megőrül értük, de mindig gondoljunk arra, mi van, ha a kezdeti lelkesedés pár nap elteltével alábbhagy – mert akkor viszont ránk szakad egy olyan felelősség, amire nem biztos, hogy készen állunk.

Arra, hogy az ajándékba adott állatok végül menhelyen kötnek ki a leggyakoribb ok többek között az időhiány, az átgondolatlan felelősség kérdése, a felkészületlenség szerepel. Az ünnepek közeledtével jó eséllyel növekszik meg a kisállatokra a kereslet – de ezzel párhuzamosan a legtöbb állatbarát alapítvány és menhely mind arra kéri a társadalmat, hogy jól fontolják meg a döntésüket. Egy állat ugyanis nem 1 hétre szól, hanem akár 10-20 évre is.

Vedd figyelembe:

  • Mindennapi életedet hogyan változtatná meg egy újabb élet, akiért kollektíve felelnetek kell a családban?
  • Egyáltalán, képesek vagytok mindannyian felelni az új jövevényért, vagy valaki pl. eleve kiesik, mert még mondjuk annyira fiatal vagy épp a sok munka miatt alig van otthon.
  • Van-e anyagi keret az állatorvosi kiadásokra, oltások, ivartalanítás – vagy akár egy komolyabb betegség kezeltetésére? (A TB nem támogatja az állatorvosi kezelést!)
  • Kölyök örökbefogadása esetén felkészültél-e lelkileg a kupira vagy arra, hogy lesz pár tárgy, ami jó eséllyel meg fogja szenvedni az új jövevényt – tekintve, hogy minden igyekezeted ellenére a kölyök állat ugyanolyan csibész, mint a gyerekek, egy-két rágás- és karmolás nyomra pl. a kedvenc bútoraidon készülj fel lelkiekben.
  • Nem javasoljuk, hogy az állatot ajándékba, teljesen meglepetésből add – vagy előtte legalább tájékozódj alaposan, biztosan régi vágya-e a célzott személynek egy kisállat.
  • Vedd figyelembe az ajándékozott életkorát és személyiségét és ennek megfelelően válaszd ki az állatot! Minden egyednek más és más személyisége lehet, vannak könnyebben és vannak nehezen kezelhetőek is!
  • Alkalmas a lakóhely állattartásra? Ha nincs kert, van idő elég sétára?
  • Hova kerülhet az állat, ha nyaralni megy a család?

Ha mindegyik kérdésre van egy megnyugtató válaszod, akkor már nagyjából nyert ügyed van, mi mégis javasoljuk, hogy élj azzal a lehetőséggel, hogy sok menhely enged egyfajta ismerkedős időszakot a leendő gazdik és az állatok között.

Vélemény, hozzászólás?