Almafa
blog

5 ok, miért ültess lakóhelyeden őshonos növényeket

Az őshonos növény olyan növény, mely emberi közbeavatkozás nélkül, természetes módon megtalálható egy adott környezetben – vagyis remekül alkalmazkodott az ottani éghajlathoz és egyéb természeti körülményekhez. Épp ezért rengeteg előnnyel is jár, ha kerttervezésnél komolyan számolsz velük. Nézzük ebből az 5 legfontosabbat!

A leghálásabb növényed lesz

Ezek a növények alkalmazkodtak a helyi éghajlathoz, annak viszontagságaihoz, a talaj minőségéhez, az őket körülvevő többi növényhez és állathoz egyaránt. Épp ezért, ha egyensúlyt akarsz teremteni a kertedben, más szóval a biodiverzitás támogatása a célod (melynek előnyeiről itt írtunk bővebben) akkor nélkülözhetetlen elem. Nem mellesleg a dolgok sokkal gördülékenyebben mehetnek a kertedben:

Csökken a nem ideális növénynövekedés, a kártevő-problémák és a betegségek esélye. Garantáltan a leghálásabb növények lesznek kertedben, hiszen mivel “otthon vannak”, kevés gondozással is kiválóan érzik magukat – ideális választás egy kezdő számára vagy ha épp idő híján vagy!

Pénzt takarít meg neked

Az őshonos fajok jól alkalmazkodó növényekként gyakran pénzt, időt és erőfeszítést takarítanak meg. Ugyanis ha olyan növényt nevelsz, melyek szinte egyáltalán nem felelnek meg a helyi körülményeknek, na az bőven elvesz mindből:

A nem őshonos növények már a vásárlásnál költségesebbek lehetnek, de aztán még jön a nevelés is. Ahhoz ugyanis, hogy boldogok, egészségesek legyenek, általában jóval több erőforrásra (víz, műtrágya, növényápoló készítmények stb.) lesz szükséged – és nem kevés befektetett energiára.

A nem őshonos fajok invazívak lehetnek, veszélyeztethetik a helyi ökoszisztémát

Míg egyes nem őshonos növények rendkívül hasznosak lehetnek a kertedben, mások veszélyeztethetik a környék őshonos növényeit. Emellett az invazív növények főleg nagy mennyiségben csökkenthetik a biológiai sokféleséget, így károsítva az ökoszisztémát.

Az őshonos növények és helyi vadvilág együtt fejlődött – érdekünk, hogy ezt meg is őrizzük

Ezek a növények a vadon élő állatok számára – a madaraktól a pillangókon át a méhekig és sok más beporzóig, illetve hasznos rovarig – elengedhetetlen. Számos őshonos növény döntő (és néha kizárólagos) táplálékforrás ezeknek az állatoknak. Gyakran fészkelő helyeket, szaporodási helyet, vagy menedéket nyújtanak számukra.

Az őshonos növények elég hasznosak is

Sok őshonos növény ehető, vagy épp gyógyászati ​​területen is hasznos. Ne hagyjuk eltűnni őket, már csak ezért sem!

 

Te milyen őshonos növényeket nevelsz kertedben?

Vélemény, hozzászólás?