blog

Túl soknak tűnik a szúnyog? Pedig drasztikusan csökken a rovarállomány Európába

A 2019-es évben csaknem 30%-kal csökkent a velük táplálkozó madarak száma – és a helyzet minden évben tovább romlik. A repülő rovarok rohamos eltűnése egyre súlyosabb mértékű – ami komolyan kihat a madárpopulációra is.

A természet az egyensúlyra épül, ami az egyiknek a halál az a másiknak táplálék – így ha a repülő rovarok száma csökken, akkor a velük táplálkozó madaraké is fog. (Tipikus példa erre a fecskék szembetűnő hiánya mely részben szintén ezzel magyarázható.) Ha úgy érezzük, több a rovar, az csak egy átmeneti jelenség – mint pl. a sokakat bosszantó szúnyogokkal esős időben jóval többet találkozunk, de ez nem azt jelenti, hogy a biodiverzitás szempontjából kielégítő lenne a számuk.

“Nyugat-Európában kimutatták, hogy már a védett területeken is 40-45%-kal csökkent a repülő rovarok állománya pár évtized alatt” mutatott rá Halmos Gergő, aki szerint ez közvetlen bizonyítéka a biológiai sokszínűség csökkenésének.

Évente 1-2%-kal csökken a bolygó egyes részein a rovarok száma. Ez azt jelenti, hogy a leginkább érintett területek két évtized alatt az ott élő rovarfajok akár egyharmadát is elveszíthetik.

A rovarokat, melyeknek becslések szerint majdnem 10 millió faja létezik, számos probléma tizedeli: erdőirtás, éghajlatváltozás, a mezőgazdaság rohamos terjedése, sőt akár a fényszennyezés is.

A probléma súlyosbodásának megelőzésére számos ország tesz kísérletet, Németország pl. mintegy 120 millió dollárt tett félre megóvásukra, megfigyelésükre és kutatásukra már 2019-ben.

Hogyan segítheted a megelőzést egyéni szinten?

  • Az egyik mód a természetre ártalmas növényvédő szerek és gyomirtók visszaszorítása. A kertészkedés ne a számodra kedvezőtlen növények és állatok elpusztítására épüljön, inkább természetes módszerekkel tartsd távol őket.
  • Építhetsz bogárhoteleket és rengeteget segítesz vele, ha minél többféle, a lakóhelyeden őshonos növényt telepítesz.
  • Ne mindenhol nyírd le a füvet, hagyni kell virágzó területeket, ahol a beporzó rovarok táplálkozhatnak. (Például a városi kertek, parkok, de már a vidéki kertek is rendszeresen nyírva vannak, így már ezek sem megfelelő életterek a számukra.)

Vélemény, hozzászólás?