Egyéb kategória

A gyomok jelzik, milyen a kerted talaja

Nem kedvenceid a gyomok? Pedig azon kívül, hogy több fajtájuk csökkenti a talaj hőmérsékletét, a hasznos gyomnövények remek természetes talajtakarók lehetnek zöldtrágyaként és tele vannak a kultúrnövényekhez hasonlóan ásványi anyagokkal. Nem utolsó sorban pedig elég hasznos információkat árulhatnak el neked kertedről!

Megállapíthatod segítségükkel például, hogy a talaj mekkora mértékben savas vagy épp lúgos, illetve elárulják, hogy környező növényeidet betegség vagy valamiféle rovar tizedeli – mindezt a talajminta bevizsgáltatása nélkül.

Hogyan olvashatod le?

Vannak olyan fajták, melyek meglehetősen hasonlítanak fűre vagy épp valamilyen kultúrnövényre. Kis gyakorlással és némi utánajárással azonban egyszerű lesz különbséget tenni – az alábbi csak pár példa arra, milyen remek természetes “jelzőberendezések”:

Egynyári perje és a libafű

Meglehetősen elterjedt, fűhöz elég hasonlatos, csomókban növő gyomnövények. Olyan, nem túl mély földrétegeken is remekül megélnek, ahol más, nemesített fűfélék már egyáltalán nem. Emellett elég tömör talajon találod őket főleg – melyek gyakran használt ösvények, esetleg autóforgalom miatt annyira már nem laza szerkezetűek, hogy más kultúrnövények képesek legyenek gyökeret ereszteni bennük. 

Felálló madársóska

Ez egy széles levelű gyom, három szív alakú levéllel, sárga virágokkal. Kertedben inkább jellemzően egy másik fajtájával, a szürke erdei sóskával találkozhatsz. Ezek a gyomok a talaj alacsony termékenységét jelezhetik.

Perjefélék vagy épp a sás

Ez egy évelő, fűhöz hasonló gyom, virága zöld és  vöröses-lila lehet. Ha kerted lakója, akkor az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a talaj pH-értéke kissé alacsony.

Betyárkóró és amerikai keresztlapu

Vannak olyan gyomnövények, melyek a kert gondozatlanságának bizonyítékai. Na ez a kettő pont ilyen. Ugyanis ha a kertben szép magasra, akár 30 centinél magasabbra nyúlnak, akkor az a kert megfelelő kaszálási magasságának elhanyagolására utal – rendszeres nyírással ugyanis esélyük sincs jól érezniük magukat, könnyen kipusztulnak.

 

Te tudsz még a fentiekhez hasonló gyomot mondani?

 

Vélemény, hozzászólás?