Egyéb kategória

Hogyan nevelj ellenálló növényeket a kertedben?

Egy jó erős ellenálló képesség kialakulása nemcsak akkor fontos, ha biokertet művelsz. Több korábbi blogban már érintőlegesen foglalkoztunk az alábbiakkal, de most összeszedtük, melyek azok a természetes módszerek, amik biztosíthatják az életerős növényeket!

Biodiverzitás

A gazdag biodiverzitás kiépítésének fontosságát nem győzzük hangsúlyozni – ez az első és legfontosabb egy ellenálló növény növekedéséhez. A természetben mindennek megvan a maga helye és szerepe, így a kerted építésénél is az a legjobb, ha ahelyett, hogy arra koncentrálnál, milyen, számodra “felesleges” növényeket és élőlényeket tarts távol innen, inkább a hasznos életközösséghez szükséges körülményeket teremted meg. Mit jelent ez?

Nem azt, hogy össze-vissza mindent, amit csak tudunk elültetünk a kertben vagy hagyjuk, hogy lutriszerűen, a természetre bízzuk 100%-ig növényeinket.

  • Arról van szó, hogy olyan növénytársításokat hozunk létre, melyek kölcsönösen támogatják egymás növekedését – ebbe nemcsak a tápanyagellátás tartozik bele, hanem bizony jó pár kártevő távol tartása is. (Arról például, hogy milyen növényeket érdemes zöldségeink mellé ültetni, itt írtunk bővebben.)
  • Emellett támogatjuk a növényünk számára hasznos élőlények megjelenését. (Ilyenek pl. a méhek jelenléte, melynek előnyeiről itt írtunk bővebben.)

Számítasz a szeszélyes éghajlatra – felértékelődik a beltéri csíráztatás

A klímaváltozásnak köszönhetően évek óta tapasztaljuk a szeszélyes időjárási viszonyok kiszámíthatatlan alakulását. Tavasz közepén még esik a hó vagy épp ősz végén még simán elvagyunk egy pólóban a szabadban. A kitolódott évszakokhoz kell igazítanunk a növényeink ajánlott ültetésének rendjét is – és ha nem akarjuk, hogy drasztikusan lecsökkenjen az életciklusuk vagy épp életképtelenek legyenek az időjárással szemben, akkor muszáj a beltéri csíráztatást komolyan vennünk.

Gondolkodj kölcsönhatásokban!

Az ellenálló növényhez alapvető elem az elegendő mennyiségű és megfelelő tápanyagokban gazdag föld. Mindenféle kiegészítőt lehet kapni már kertészetekben ehhez, de a kertben az a legjobb, hogy minden visszaforgatható a körforgásba, ha tudjuk, hogyan csináljuk. A komposzt tipikus példa erre, mely úgy szolgál egyfajta természetes szemetesként, hogy közben értékes tápanyagokká alakítja át a szerves hulladékot- azt a földbe keverve pedig egész évben biztosíthatjuk a gazdag táptalajt.

 

Te melyiket tartod be a fentiek közül?

 

Vélemény, hozzászólás?