Diófa betegségek és kártevők
blog

Diófa gyakori betegségei és kártevői

A diót hazánkban egyaránt tizedeli baktériumos, vírusos és gombás betegség is (a rettegett dióburok fúrólégy mellett), melyen nem segít az éghajlatváltozás miatt évről-évre jelentkező szélsőséges időjárás sem. Az emiatt könnyen legyengülő, betegségekre érzékeny növény egészségéhez számos megelőző módszerre van szükség! Mutatjuk, melyek a diófa betegségei és gyakori kártevői.

A betegeskedő fáról azonban nemcsak a szélsőséges időjárás tehet: a helytelen gondozás (pl. kevés öntözés), tápanyagban szegény talaj vagy épp annak szerkezeti romlása is előidézheti a problémát. A talajélet támogatása, a benne élő jótékony baktériumok harmóniájának megteremtése kulcsfontosságú jelenleg is és az lesz a következő évtizedekben annak érdekében, hogy a növények gond nélkül alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. Ehhez javasoljuk Greenman Agro készítményünket és csomagajánlatainkat. A Greenman Agro egy speciális probiotikus készítmény, mely növeli a talajélet aktivitását, rendszeresen alkalmazva megerősíti a fa immunrendszerét.

A betegségeken kívül épp ebből kifolyólag a fagyok is jelentős veszélyt jelentenek a fára, amennyiben késő tavasszal azok hirtelen jelentkeznek. Ilyen probléma például a papírhéjúság, mely során a héj sokszor üregessé, egyenetlen felületűvé válik. Ezzel szemben a bél aszalódása főleg az erős hőség miatt alakul ki, épp ezért fontos a forró nyári hónapokban a fa kielégítő locsolása.

Diófa betegségek és kártevők

Baktériumos feketesedés

Ez a baktériumos betegség a leveleken, hajtásokon jelentkezik először, de nem kíméli a termést sem. Apró, vizenyős foltokban jelentkezik, melyek idővel besüppednek. Gyorsan terjed! A termés héja is idővel megfeketedik, súlyos hatással lehet a terméshozamra.

Gnomóniás betegség

Egyik fajta dió sincs tőle biztonságban. Egy gombafajta okozza, mely a lehulott leveleken, elhalt növényi részeken jelenik meg először, itt is telel át, majd tavasszal, ha ideálisak a körülmények (főleg párás időszakok) fertőz tovább. Barna és fekete foltok jelennek meg a leveleken, először kisebbek, aztán nagyobbnak, ez terjed át később a termés héjára.

Antraknózis

Amikor a leveleken sárga, majd barna foltok jelennek meg, nagy valószínűséggel ezzel a betegséggel van dolgunk. Nem túl szabályos foltokról beszélünk, de jellemzően a középső, markánsabb részeken ismerhetjük fel először. Idővel átterjed a termés héjára is. (A foltok később összeolvadhatnak.) Amennyiben a termést kevésbé, inkább a leveleket érinti, akkor se nyugodhatunk meg, mert azok lehullását eredményezi, mely súlyos hatással lehet a termés mennyiségére és minőségére is. Képes áttelelni télen, majd mikor az időjárás tartósan 20 Celsius-fok körül alakul, akkor gyorsan terjed, könnyen fertőz.

A dió kártevői

Dióburok-fúrólégy

A legtöbb fejfájást az elmúlt években a burokfúró légy okozta a diófa nevelőknek. Barna teste, sárga feje, sötétebb színű tora a jellegzetes sárga, félkör alakú folttal könnyen felismerhetővé teszi a kertészek számára. (A lárvák piszkosfehérek.) Nem különösebben nagy, szárnyfesztávolsága körülbelül 10 mm-es lehet.

 Ez az állat a termés zöld burkát támadja meg. Nehéz észrevenni a jeleit, mert kisebb sötét foltok formájában jelenik meg a burok felületén, miután lerakta a tojásait. A foltok a piszkosfehér lárvák növekedésével együtt nőnek, idővel berágják magukat a burokba. A fekete foltok a csonthéjon is megjelenhetnek és a termés idő előtt lehullik. A jeleket nyáron, jellemzően a nagyobb melegek beköszöntével vesszük észre.

Almamoly

A termést támadja, ezért veszélyes igazán. A lárvák berágják magukat a zöld burokba, jelenlétük szabad szemmel is látható: a lyukak körül kis körökben száraz ürülékük is megtalálható. Kezeletlenül könnyen terjed, a termés egy részét képes elpusztítani, ugyanis még érés előtt lehullanak.

Diólevél tetű

Apró, sárga vagy zöld tetűféle, mely a leveleken üti fel a fejét. Jelenléte azért jelent veszélyt, mert a levelek nedveivel való táplálkozásával betegségekre fogékonnyá teszi a növényt, legyengítve azt. Könnyen lehet szövődmény például valamilyen bakteriális fertőzés.

Gubacsatka

A gubacsatka jelenlétét könnyű észrevenni: a leveleken dudorok jelennek meg, melyek el is színeződnek. Ezekben a gubacsokban él az atka. A termésre nincs különösebb hatással, a esztétikai problémát okoz főleg, de előrehaladott állapotban gyengíti a növényt, így érdemes tennünk ellene. Jellegzetes jele még a levelek fonákján megjelenő szőr szerű réteg.

Vélemény, hozzászólás?