blog

Védd a fiatal fák törzsét környezetbarát módon!

A facsemeték védelme kutyakötelességünk, ugyanakkor a jelenleg használt leggyakoribb módszer, a műanyag védőcsövek legtöbb esetben káros mikroműanyagokat juttatnak a földbe lebomlásuk során. A UCL kutatói hívták fel a figyelmet a környezetbarát alternatívák szükségességére – írta meg a Greendex.

A fákat faiskolákban nevelik, fajtától függően 3-4 éves korukig és kb. 5 évesek lesznek, amíg védőcsövek óvják őket a környezeti hatásoktól. A probléma ott kezdődik, hogy a védőanyagot gyakran hagyják lebomlani a földben – vagy ha össze is gyűjtik, legalább kétszerese (!) a szén-dioxid-kibocsátása a műanyagmentes verzióhoz képest.

A kutatás során ún. életciklus-elemzést végeztek, melyben nemcsak a védőcsövek anyagait  vizsgálták, hanem összehasonlították a csövek nélkül és azokkal együtt nevelt fák környezeti hatásait. 

Persze mondhatnánk, hogy a védőcső anyaga készüljön a lehető legkörnyezetbarátabb anyagból, mint pl. a polipropilén, melynek előállítása kisebb környezetkárosítással jár, ugyanakkor kétségtelen hogy ebből is oldódnának ki a lebomlás során mikroműanyag részecskék.

A kutatók alternatívákat is adtak: mint pl. a kartonból és a gyapjúból készült védőburkok.

Te mivel véded a fák törzseit a fagyokban?

Vélemény, hozzászólás?