blog

“Árvíz” a kertben – mit tehetünk?

A rengeteg, hirtelen jött esőzés hatására a talajfelszínen ragadt víz komoly károkat okozhat a kertedben. Pár trükkel viszont elébe mehetsz a problémának.

Mérd fel, milyen a terület!

Tudd, hogy hol élsz: jellemzően lejtős területen? Van, ahol jobban összegyűlik a víz a talajon? Mind befolyásolja a víz áramlását, későbbi felhasználásának lehetőségeit – és azt is, milyen problémára számíthatsz később és melyeket és hogyan alkalmazhatod az alábbiak közül.

Vízgyűjtők

Az egyik dolog, ami döntő fontosságú, hogy a lehető legtöbb esővizet vezessük el megfelelően vagy gyűjtsük össze későbbi felhasználásra. Győződj meg arról, hogy az ereszcsatornák tiszták és a lefolyók megfelelően átjárhatóak. Az esővíz ezen kívül kiváló öntözésre is, így hordókkal, konténerekkel érdemes gyűjteni.

Szilárd felületek és vízelvezetés

Gondold át, kerted mekkora része kap szilárd burkolatot (pl. kocsibeállót). A szilárd burkolaton nehezen vagy egyáltalán nem folyik át a víz – így alkalmas arra, hogy kerttervezésnél a vízelvezetést szolgálja. Persze csak abba az esetben, ha szakember végzi a tervezést, úgy kell kialakítani ezeket a placcokat, hogy ne álljon meg rajtuk a víz. Sehol ne maradjon eső után pocsolya, az a helytelen vízelvezetést jelzi.

Árkok, támfalak

Hobbikertészként célod, hogy a növény igényeinek megfelelő mennyiségű víz jusson a földbe. A kert kialakításánál pl. egy lejtős talajon egyáltalán nem egyértelmű, hogy mindenhol minden növény egyenletesen kap az esőből. Az egyenetlen talajon a vizet is lehúzza a gravitáció a lentebbi területekre – kompenzálhatod ezt támfalakkal vagy persze magaságyással is. Ha viszont épp az a gond, hogy túlságosan is megmarad a víz a területen, használhatsz árkokat növényeid körül!

 

Te milyen trükköket ismersz még a talajvíz hatékony felhasználására?

Vélemény, hozzászólás?