blog

Gyepkezelési kisokos – röviden, amiről mindenképp érdemes tudnod! I. rész

A fű gondozásának van pár alapszabálya és jól bevált trükkje, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tartósan egészséges füved lehessen. Nézzük, melyek ezek!

A fűvel legtöbb esetben ún. élettani problémák végeznek, ilyen a kevés öntözés, a kevés tápanyag vagy például a nem m egfelelő talaj is.

Füvesítés és locsolás

Na ez épp vitán felül áll, hogy a perzselő napon inkább hanyagoljuk a locsolást, mert elég könnyen kiéghet a gyepünk. Inkább a reggeli vagy a kora esti órákban tegyük ezt meg. A vízigény függ a talaj típusától is, nemcsak attól, mikor esett utoljára. Legalább 10 cm mélyen érdemes átáztatni a földet, ebben az esetben a gyökér is lefelé terjed majd, nem oldalirányba – ami utólag egy kevésbé ellenálló, könnyen kipusztuló, érzékeny füvet eredményezhet.

Gereblyézés

A gyepet a fűre hulló falevelek, kerti zöldhulladékok, de még a fűnyirásból származó nyesedék is képes kikezdeni, extrém esetben ki is irtani. Épp ezért ajánlott legalább tavasszal és ősszel egy alapos átgereblyézés neki, de inkább mi úgy mondanánk, bármikor, mikor túlzottan felhalmozódik rajta a zöldhulladék. Olykor kivételt képez ez alól a fűnyírásból származó nyesedék, melyet egyrészt hamar lenő a fű, másrészt remek arra, hogy pl. a nyári melegben hűtse a talajt.

Talajszellőztetés

Emlegettük, hogy a fű gondozásánál milyen fontos szerepe van annak, milyen típusú földbe veted. A túl tömör talajt a legtöbb fűfaj nehezen tolerálja. Ideális esetben ugyanis, ahogy fentebb írtuk, a gyökerek nem csupán a felszín közelében, oldalirányba növekednek, hanem a talaj mélyebb rétegei felé is. Ha túl tömör a talaj, akkor nemcsak, hogy erre nem lesz képes, hanem még kevés oxigénhez és vízhez is jut a gyökérzet, ami szintén véget vethet az életének. Erre találták ki a talajszellőztetést:

  • Egy vasvillával ferdén, 10-15 centiméterenként szúrj bele a talajba – már ez az egyszerű módszer is megoldhatja a problémát.

Mit tegyünk, ha kiégett a fű?

Amikor már nagy a baj és foltokban kiszáradt fűről beszélünk, akár összetett okai is lehetnek. Lehet, hogy van valami a föld alatt! Csövek, építési törmelék, esetleg egy rég kivágott fa maradványai, kövek, bármi lehet. Lehetséges, hogy képes megakadályozni, hogy a növény megfelelő mélységű gyökeret növesszen, így elzárva őt pl. a megfelelő mennyiségű víztől is. Ilyenkor a folyamatos öntözés, locsolás nem megoldás, de mit is tehetünk a helyreállításához?

 

Kiégett fű helyreállítása

 

Vélemény, hozzászólás?