blog

Miért nem készültek fel Nyugat-Európában az árvízre?

Rekordmennyiségű csapadék esett Európában, több folyó lépett ki a medréből. De miért nem készültek fel erre, mikor évek óta szó van a globális felmelegedésről és az időjárás-változás drámai hatásairól?

Erről beszélt a BBC-nek Hanna Cloke hidrológus professzor, aki szerint megfelelő időjárásfigyelő figyelmeztető rendszerek vannak felállítva, ám most mégse működött.

“Valami nem stimmel a rendszerrel” – fogalmazott Cloke. Szerinte egyre valószínűbbek lesznek a durva és pusztító viharok. 

Az Oxfordi Egyetem környezeti változásokkal foglalkozó intézetének társigazgatója szerint az árvízkockázatról sürgősen fel kell világosítani az embereket, mert nem tudják, hogy az időjárás változása végzetes is lehet.

A Newcastle-i Egyetem éghajlatváltozást kutató professzora szerint a globális felmelegedéstől a levegőáramlat lelassul, a viharok lassabban mozognak, a melegebb légkör több nedvességet képes megtartani. Hayley Fowler szerint a szélsőséges esőzések és egyéb csapadékesemények felerősödnek és gyakoribbá válnak.

Vélemény, hozzászólás?