blog

Miért utálják a macskák a vizet?

A macskák legendásan utálják a vizet, ezt a legtöbb macskatartó tapasztalhatja. Egy szimpla fóbiánál viszont bonyolultabb kapcsolat fűzi őket a vízhez.

Sok macska játszik a vízzel, kifejezetten élvezi a csap alá dugni a fejét vagy egy vödör vízbe időről-időre belemártani a mancsát. Nagyon kevés az olyan fajta, mely ennél többre is vetemedik és még úszik is – ilyen pl. a Törökországból származó Van-macska.

Az utálat oka nem abban keresendő, hogy esetleg ne tudnának úszni. Tudnak ők, csak a hátuk közepére sem kívánják. A kutatók ezzel kapcsolatban többféle magyarázattal szolgálnak:

Evolúció

A legtöbb, kedvencként tartott macska száraz éghajlatú területekről származik, az úszásra egyszerűen nem volt szüksége a túléléshez, így semmi különösebb haszna nem lett volna. Gyakran hangoztatott tény, a macska úgymond “félig háziasított” csupán – annak ellenére, hogy több ezer éve él az ember mellett is – szinte ugyanazokat az ösztöneiket őrzik, mint vad őseik, nincs ez másképp a víz iránti nem létező vonzalmukkal sem.

Negatív tapasztalatok

A macskák nem szeretik a meglepetéseket. Épp ezért könnyen szednek össze tartós negatív tapasztalatot pl. egy olyan dologgal kapcsolatban is, mint a víz. Elég egy rosszul sikerült fürdetés, vagy a kertben kóborlásból fakadó balesetekből, pl. vizeshordóba pottyanásból esetleg egy gyorsan jött viharban való bőrigázásból. 

Fizikailag kényelmetlen nekik

A nedves bunda különféle okok miatt kellemetlen a macskák számára. Ébrenlétük közel felét külsejük ápolásával töltik, így érthető, hogy nem örülnének, ha tönkretenné valami ezt a kemény munkát. Ezenkívül a macskáknak számos illatmirigyük van, melyek feromonokat termelnek a terület jelöléshez és a kommunikációhoz, és a víz-különösen az illatos fürdővíz zavarhatja ezt.

Tartsd távol a víztől és ápold inkább bundájukat Greenman Macska szőrzetápolónkkal! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?