Egyéb kategória

Az otthoni gombatermesztés is valami olyan hobbi, amit most a karantén tett igazán menővé

Reneszánszát éli a házi kovász, a fűszernövények termesztése és persze a zöldségek házi nevelése az otthon töltött extra órák miatt. Most pedig úgy tűnik a gomba termesztése hivatalosan is beáll a karanténhobbik sorába – írja a The Guardian.

Könnyen termeszthető több fajtája, számtalan ételhez jó, nem mellesleg kedvelt is, boltban pedig gyakran elég drága, így talán annyira nem is meglepő ez a fejlemény. Az angol Grocycle gombaipari társaság pl. 320%-os növekedést tapasztalt a gombatermesztéshez szükséges készleteik értékesítésében az elmúlt 1 évben vagy épp az amerikai North Spore vállalat ugyanez 400%-kal nőtt a járvány idején. Van, aki saját fogyasztásra, szimpla időtöltésből és bevallottan a sikerélmény miatt, míg van, aki már olyan profivá vált, hogy kereskedelmi célra termeszt.

Akárhogy is, ha belevágnál, minimális szakértelemmel is egész jó eredményeket érhetsz el. A gombatermesztéshez ugyanis 2 dologra van igazán szükséged: sötét, hideg, páradús környezetre és rengeteg nedvességre – napfényre viszont nem. 13-15 Celsius fokon érzik a legjobban magukat általában, szóval talán mindezeket figyelembe véve a legideálisabb hely a pince egyik zuga lehet. “Átlagos” de egészen egzotikus gombák sorát is termesztheted otthon (laskagombát, csiperkét, shiitakét), nagyon sokat agyalnod már a kezdésen sem kell, minden eszközt megtalálsz hozzá szakboltokban, (pl.: komplett termőblokkokat, termőzsákokat, sőt már van módszer arra is, hogy kerted egyik szimpla farönkjén termessz).

A termesztés előtt csak tájékozódj az adott fajta termesztéséről!

 

Vélemény, hozzászólás?