Egyéb kategória

Ezért ültess virágokat zöldségeid mellé!

A biológiai sokféleségnek még egy “egyszerű” konyhakertnél is egyértelmű haszna van: sokkal ellenállóbbak, egészségesebbek és termékenyebbek lesznek haszonnövényeid, ha behozol néhány virágot vagy akár gyógynövényt is a csapatba – különösen, ha biokertet nevelsz! Miért? Elmondjuk!

  • Vonzzák a beporzókat, különösen a méheket!
  • Nem mellesleg számos fajta még a kártevők távol tartásában is segít!

Íme néhány olyan növény, melyek jó választások a fentiekhez (Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy melyek érzik jól magukat a saját környezetedben, illetve háziállat, kisgyerekek esetén ellenőrizd az adott növény toxicitását!)

Francia körömvirág 

A francia körömvirág talán az egyik legismertebb virág, melyet társnövényként lehet használni egy veteményeskertben. Virágzása vonzza a méheket és más beporzókat, nem mellesleg olyan vegyületeket termel a gyökérzetükben, melyek elősegíthetik a nem hasznos fonálférgek elpusztítását a talajban.

Borágó

A borágó szintén kedvelt méhbarát virág – egyébként ehető is. A kék virágok elképesztő mennyiségű nektárt állít elő és meglehetősen gyorsan. Ezen kívül vonzza a levéltetvekkel táplálkozó rovarokat, kiváló, tápanyagban dús komposzt alkotóelem lehet.

Búzavirág

A búzavirág szívós, amellett, hogy szép, könnyű nevelni. A borágóhoz hasonlóan ez is dúskál a nektárban – imádják a méhek. Kimutatták, hogy olyan vegyi anyagokat is termel, melyek vonzzák a káposztalepke fő parazitoidját, így ellenük kiváló védelmet nyújthat.

Napraforgó

Nem csak az ehető mag és szirmai miatt kiváló, hanem más növények támaszaként vagy árnyékaként is jó szolgálatot tesznek. Arra kell ügyelned egyedül, hogy vannak növények, melyeknek növekedését gátolhatja, pl. a burgonyáét!

Kerti sarkantyúka

Hűvösebb mérsékelt éghajlaton is tök jól érzi magát, nemcsak esztétikus, hanem még finom is. Ezt tudja több kártevő is, pl. a földi bolha is, mely tuti, hogy nem nyúl haszonnövényeidhez, ha a sarkantyúka is ott van közöttük.

Mézontófű

Zöldtrágyaként remek, vonzza a méheket, ráadásul még a talaj védelmét is remekül szolgálja élő mulcsként!

 

…de ez csak néhány ötlet, rengeteg létezik még, neked van valami tipped?

 

Vélemény, hozzászólás?