Egyéb kategória

A mostanihoz hasonló világjárvány a környezetrombolás eredménye is

Esélyes, hogy a közeljövőben is számíthatunk még további, a mostanihoz hasonló világjárványokra. Egyes elméletek szerint pedig ennek oka részben pedig a környezetre gyakorolt hatásunkban, a föld energiaforrásainak kiszipolyozásában keresendő – írja az Agrárágazat.hu.

Mocsaras területeket csapolunk le, erdőket vágunk ki, hogy szántóvá alakítsuk az eddig érintetlen területeket, közben pedig nem vesszük észre, hogy az ott élő érzékeny ökológiai rendszerek egyensúlyának feldúlásával ilyen pusztító fertőzések kockázatát növeljük, mint a jelenlegi koronavírus-járvány.

Mit lehet tenni?

  • A Földön rendelkezésre álló termőföldnek (mindössze 4%-nyi szántó) már így is szinte visszafordíthatatlan károkat okoztunk, így minél előbb indokolt lenne a hagyományos intenzív talajművelés helyett a természetesebb megoldásokra törekedni. Ilyen például a minimális beavatkozással járó földművelési technikák vagy épp a kopasz tarlók helyett takarónövények vetése is, melyek mind javítanák a talaj állapotát.
  • Újra kellene gondolnunk az intenzív állattartás módszerét is, amivel együtt természetesen saját egyéni húsfogyasztási szokásainkat is. Gigantikus mennyiségű erőforrást emészt fel ugyanis ez a fajta állattartás, hiszen a mezőgazdaság 50-70%-a gyakorlatilag ezt fedezi, mind az öntözővíz, mind a termesztett növények szempontjából.
  • Ezzel együtt szükséges lenne az élelmiszerpazarlás drasztikus csökkentése is, ami egyéni szinten jelentheti a konyhai hulladék komposztálását, az átgondolt, túlköltekezés nélküli vásárlást de egyébként bármilyen praktikát aminek segítségével kevesebb élelmiszer landol a kukában.

Vélemény, hozzászólás?