Egyéb kategória

Út menti levegőszennyezés ellen segíthet egy közkedvelt növény

Kertészeti szakemberek egy friss kutatása alapján a madárbirs bokor segíthet a nagy forgalmú utak menti levegőszennyezés felfogásában.

A brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói sövények hatékonyságát vizsgálták a légszennyezés elnyelésében játszott szerepük szempontjából.  Különféle cserjék összehasonlításával, mint a madárbirs, galagonya vagy épp az óriás tuja arra az eredményre juttotak, hogy a nagy forgalmú utakon a sűrű levelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabban fogja fel a szennyezést a többi cserjével szemben.

A vezető kutató, Dr. Tijana Blanusa elmondta: “Egy megfelelően nevelt, sűrű levelű, 1 méter magas növény már képes elnyelni alig 7 nap alatt annyi szennyeződést, melyet egy autó több mint 800 kilométer alatt bocsát ki.”

A kutató szerint szükséges lenne madárbirs bokrok ültetése a különösen szennyezett utak mentén, míg a kevésbé forgalmas helyeken már ajánlott a különböző növényfajták keverése, a biodiverzitás támogatásának érdekében. Az RHS egyébként folyamatosan dolgozik azon, hogy egyre több növényt legyenek képesek az önkormányzatok a légszennyezés és más káros környezetre gyakorolt hatások ellen a legjobban felhasználni, mint mondják:  „A borostyán például “falburkolatként” kiválóan hűsíti az épületeket, a galagonya és a szegfűszeg pedig az intenzív nyári esőzések talajra gyakorolt hatását mérsékli, csökkentve ezzel a komolyabb áradások esélyét.”

 

Vélemény, hozzászólás?