Egyéb kategória

Hogyan metszd a fűszernövényeid?

Fűszernövények metszésével nemcsak a növény egészségét támogatod, hanem a  megfelelő bokrosodást és a kellő zamatot is biztosíthatod. 

Mennyit?

A levelek maximum 1 harmadát érdemes levágnod! A növénynek szüksége van regenerálódásra, erre nincs lehetősége, ha túl sok részétől fosztod meg. Adjuk meg neki a lehetőséget és az időt!

2 féle típus, 2 féle módszer:

Lágyszárú fűszernövények

Egynyári növények, épp ezért sosem szabad komolyabban nekik esni az ollóval. Érdemes mindig a tetejéről és a levélhónalj felett nyírni! Így nagy eséllyel eltávolítod a csúcsrügyet is, ami a növényt oldalhajtások növesztésére készteti, így segítheted a bokrosodást. Egyes fajtáknál (pl. bazsalikom) figyelj oda a virágbimbók eltávolítására – ilyenkor a növény a tápanyag felhasználást a virágzásra koncentrálja, így viszont a levelek veszítenek zamatukból.

Örökzöld fűszernövények

Esetükben már bátrabban bánhatunk az ollóval, akár komolyabban is visszavághajtuk őket, de azért ügyeljünk az új hajtások védelmére! Ezek az évelő fűszernövények (mint a rozmaring, zsálya) metszés nélkül is elvannak, különösebb gondozás nélkül is képesek burjánzásra, de alakjuk és méretük szabályozásához, valamint azért, hogy lombjuk időről időre megújuljon, levelük intenzív aromájú legyen, szükség van a metszésükre. Akárhogy is, fontos, hogy az elszáradt, beteg leveleketől mindenképp megszabadítsd!

Neked mik a tapasztalataid a fűszernövényeid metszésével?

Vélemény, hozzászólás?