Egyéb kategória

Kezdő kertész vagy? Erre figyelj!

Számtalan tanácsot átböngészve, na meg saját tapasztalatból beszélve is egyértelműnek látszik, hogy a legfontosabb dolog, amire kezdő hobbikertészként szükséged lesz, az a türelem. Ez egy tapasztalati játék, amiben hasznos hibázni, épp azért, hogy utána aztán tuti biztosra mehess. De azért itt van pár tipikus hiba, amit kezdő kertészként könnyű elkövetni:

Mikor egy arra alkalmatlan területet használsz

Nehéz megközelíteni, nincs elég hely a kényelmes munkavégzésre, vagy egyszerűen maga a föld sem megfelelő növények nevelésére. Nem hiába létezik többféle vetési lehetőség manapság, vertikális cserép vagy magaságyás. A hely kialakításánál mindenre gondolj, ne csak az öntözésre: alkalmas lesz-e vetésre, permetezésre, vagy épp a metszésre?

Ha túl árnyékos helyre vetsz

Egyik kiemelt probléma, ha növényeid nem kapnak elég napfényt. Már a kerttervezésnél át kell gondolnod, merre jár a napfény a kertben, hol van legtöbb ideig. Vizsgáld meg pár napig, merre jár reggel 8-kor, délben, délután 4-kor és napnyugtakor.

Ha túl távol ültetsz a víznyerő helytől

Kényelmetlen lesz cipelned mindig a vizet – megoldod locsolócsővel? Oké, de van elég víznyomás? Próbáld ki! Minél messzebb van és bonyolultabb locsolni, hidd el, annál kevésbé szívesen veszed rá magad a locsolásra.

Nem használsz mulcsot

Ez inkább tanács, nem elengedhetetlen, de kezdőknek jól jöhet. A mulcs ugyanis például visszaszorítja a gyomokat is, vagy szerves fajtájuk fokozatosan lebomlanak és tápanyagokat juttatnak a földbe.

Nem készíted elő a földet

Nem mindegy mibe vetsz, ismerd a földed! Túl agyagos? Rengeteg benne a kavics? Gyakran száraz? Sokféle problémával találkozhatsz. Vetés előtt érdemes felásnod, átforgatnod, biztosítani a gyomok kiszorítását és a tápanyag gazdagságot!

Túl közel ültetsz

Csíráztatásnál a sűrű elhelyezkedés még rendben, hiszen kicsi a növény és nem túlságosan terebélyes a gyökere, viszont amint palánta korba lép, főleg ha már kiültethető, vedd figyelembe, milyen lesz “felnőtt” korában. Hagyj neki teret föld felett és föld alatt!

Rosszkor és rosszat ültetsz

Kezdőként ragaszkodj a növény szükségleteire, akkor ültess, mikor ajánlott – ehhez már a vásárlásnál segítséget kapsz, a magok csomagolásán mindig találsz tájékoztatót. Ezen kívül figyelj arra is, megél-e egyáltalán a növény adott körülmények között. Pl. ne ültess avokádót, csak azért mert nagy kedvenced – ezen az éghajlaton ugyanis rengeteg gondod lesz vele. Olyan kertet tervezz, mely annyi időt és energiát igényel, ami neked rendelkezésre áll!

 

Kezdő kertészként miről olvasnál szívesen blogunkban?

 

Vélemény, hozzászólás?