Mi kerülhet a komposztálóba?
blog

Vajon így megoldódhat a konyhai hulladékok újrafelhasználásának problémája?

A környezetvédelem szempontjából úgy néz ki elég komoly előrelépésekre számíthatunk pár éven belül a hulladékgazdálkodás területén: Ugyanis 2022-től a veszélyes háztartási hulladékokat, 2023-tól a biohulladékot, 2025-től pedig a textileket lesz köteles minden háztartás külön gyűjteni. Érdemes már most elkezdeni a konyhai hulladék komposztálását!

Itthon eddig a kerti hulladék begyűjtésére volt példa (persze a szelektív mellett) meglehetősen eredményesen. Az így összegyűjtött anyagot a szolgáltatók komposztálták, amit aztán a közterületek zöld terepein hasznosítottak tovább. Viszont: javarészt megoldatlan problémának számított évek óta a textil és a biohulladék környezetbarát kezelése.

Miért jó ez az új szabályozás?

Lényegében lehetőségünk nyílik a konyhai hulladék külön gyűjtőedénybe való szelektálására. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének egy felmérése szerint majdnem 1,3 milliárd tonna étel végzi a kukában évente. (Beleértve a háztartásokat, a mezőgazdaságot, vagy épp az élelmiszerláncok eladatlan élelmiszereit is.) Magyarországon például a NÉBIH adatai szerint a háztartások hulladékának csaknem 30-50%-a amúgy komposztálható konyhai hulladék (lehetne), de jórészt erre nem kerül sor. Hogy ez miért baj?

  • Maga a szemétszállítás is rengeteg szén-dioxid kibocsátással jár, így a hulladék mértéke közvetetten így is hozzájárul a levegő szennyezéséhez.
  • Másrészről viszont amikor ez a nagy mennyiségű étel a szeméttelepekre kerül a rothadással irdatlan mennyiségű üvegházhatású gáz jut a levegőbe, mint például metán is.

Szóval a legjobb, ha addig is…

Arra törekszünk, hogy ne maradjon egy falat sem a tányéron – persze ne tömjük degeszre magunkat, csak legyünk előrelátóak a mennyiséggel, ha meg mégis elszámítottuk a dolgot használjuk fel újra amit csak tudunk! Rengeteg kreatív gasztronómiai ötlet van a neten erről már, jóval a “hogyan legyen száraz kenyérből zsemlemorzsa” kreatív szintjént túl is. 😉

Komposztáljunk! Ez az egyik legjobb módja a felesleg felhasználásának. Nemcsak tápanyagok, ásványok kerülnek vissza a talajba, hanem a lebomló növényi maradványokban rejlő szén is. Mindezt újra tudod hasznosítani kerted zöldjeinél vagy szobanövényeidnél is!

Egyébként meg csak első látásra tűnik nehéznek, manapság már kertednek sem kell lennie hozzá, vásárolhatsz komplett konyhai komposztálót is!

Van esetleg még valami plusz ötleted erre 2023-ig? 🙂

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?