blog

Kutyások! Erre ügyeljetek a téli szőrápolás során!

Valamilyen szinten a bundájuk a kabátjuk, mi emberek pedig valószínűleg soha nem fogunk olyan hatékony kabátot készíteni, mint amit nekik jelent a szőrtakaró – már ha segítünk a karbantartásával. Ne felejtsük, ugyanolyan fontos ilyenkor a törődés, a szőrápolás, mint a melegebb évszakokban!

Hosszabb szőr = melegebb test? Nem feltétlenül!

Mi történik a hideg idő beköszöntével? A négylábúak szőrt cserélnek, méghozzá olyan bundára váltanak, mellyel felkészülnek a zord időjárásra. Fajtától függően dúsabb aljszőrzetet vagy akár 3-4 réteg szőrt is képesek növeszteni: nem hiába, hogy vannak egyedek, melyek akár a hóban is elalszanak minden gond nélkül. A szőr ilyenkor gyakorlatilag egy szigetelésként funkcionál, bent tartja a hőt – nekünk pedig az a dolgunk, hogy megfelelő tápanyaggal, gondozással 100%-ig biztosítsuk a védelmet.

Ha te már majdhogynem a jégkockára fagyásnál tartasz, attól még lehet, hogy az eb simán a következő óra játékot tervezi. Fajtától, kortól, mérettől, kondíciótól és egészségtől is függhet, mennyire bírják a hideget, így érdemes tájékozódnod állatorvosnál, a te barátodnak mire van pontosan szüksége: pl. általában a nagyobb testű kutyák jobban bírják a hideget (egyesek szerint azért, mert “távolabb vannak a talajtól”), de van pár kisebb termetű is, melyek szívesen töltenek kint időt a zord időjárás ellenére is.

Mindenesetre ne ódzkodj a kutyakozmetikustól, csak azért, nehogy lenyírja a dús bundát – nem fog megfázni egy kis karbantartástól!

Latyak, hó, jeges szél, no meg a sár – mit tehetsz ellene te?

  • Ilyenkor télen minden olyan elem adott, ami a – főleg hosszabb szőrű – kutyák bundájának árthat: nedvesség, jég, latyak, sár. Szempillantás alatt összeállhat a szőr már egy kis sétától, ami rövidesen úgy befilcesedhet, hogy attól már csak a kozmetikus szabadítja meg. Épp ezért elengedhetetlen ilyenkor a gyakoribb fésülés, szőrápolás!
  • A jeges szélben lecsökken a páratartalom, a lakásban pedig a fűtés miatt szárazabb a levegő. Ez a körülmény könnyen kiszárítja barátod bőrét! Ne fürdesd túl gyakran, mert azzal eltávolítod teste olajos védőrétegét – de ha esetleg mégis elengedhetetlen, akkor mindig használj olyan speciális kutyasampont, mely helyreállítja a bőr pH-értékét!
  • Télen a vitamindús táplálás fontosabb, mint bármikor, ez a szőrzet védelmi funkcióihoz is elengedhetetlen – de pontos mértékéről kérd ki állatorvos tanácsát! Ugyanakkor, ha a doki nem javasolja, a közhiedelemmel ellentétben ne növeljük a zsír- és olajban gazdag táp mértékét!
  • A mancsoknál kihívás a szőrápolás, főleg a hosszabb szőrűeknél – egy pillanat alatt jéggé kövül a hó a lábujjaik között található szőrön. Öblítsd le minden séta után – így a járdára szórt sótól és egyéb csúszásgátló anyagoktól is megszabadítod az erre igencsak kényes mancsokat.

A kutyák immunrendszerét télen különösen érdemes támogatnod,
amihez megfelelő készítmény a fermentált gyógynövény kivonatokat tartalmazó
Greenman PrebioHerbs!

Na jó, de kell-e nekik kabát?:)

Úgy mondanánk, néhány fajtának érdemes: kistestű, lakásban tartott, rövid szörű kutyáknak hasznos lehet, míg a kölyköknek, idősebbeknek, betegeskedőknek gyakran kifejezetten ajánlott. Válassz olyat, ami takarja a nyakat és a hasat is, de könnyen tudjon benne mozogni! Manapság lehet kapni mindenféle dísszel, zsebekkel, felhúzhatatlan kapucnikkal, használhatatlan cipzárral ellátott változatot – neked viszont inkább legyen fontos a megfelelő takarás és a vízlepergető külső réteg (igen tudjuk, irtó cuki rajtuk a kötött pulóver, de könnyen átnedvesedik).

Te hogyan ápolod még kutyád szőrét a téli hónapokban?

 

Tudjuk, hogy egy vizes, nedves kutyaszőr akár kellemetlenebb szagú is lehet:
Ezen is segíthet a sebek, sérülések gyógyításán kívül
a Greenman Kutya Szőrzetápoló!

Kiknek ajánljuk a Greenman szőrzetápolót?

  • havanese
  • puli
  • labrador
  • border collie
  • csau csau

és tulajdonképpen minden kutyafajtának, legyen kistestű, nagytestű vagy akár keverék!

Vélemény, hozzászólás?