blog

A szőrápolás és a téli cicatartás alapszabályai

A macskák nagy életművészek, így a kényelem mellett csak egy dolgot szeretnek jobban: nekifutásból foglalják be a lakás legmelegebb pontját. Télen a szőrápolás mellett pár alapszabályt kell csak betartanod mindkettő biztosításához és ezzel garantálhatod cicád egészségét is egyben!

Növeld a napi tápanyag mennyiséget!

Akár benti, akár kinti cicáról van szó, testük minden esetben felkészíti őket a télre. Ez részben a anyagcseréjükben is megnyilvánul, mely raktározásra áll át, ilyenkor picit kikerekedhetnek. Neked feladatod, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a melegebb hónapokhoz képest tápanyagdúsabb étrenddel támogasd ezt a folyamatot – de azért ne guruljon, csak kerüljük el a fogyást. Állatorvos segíthet neked abban, hogyan adj még egészséges mennyiségű ételt. (Kinti macskák esetében pl. egyesek szerint érdemes akár 15%-kal megnövelni az adagot.) Emellett, ahogy mi is, kevesebbet isznak hideg időben, így érdemes legalább a szárazeledelhez vizet is keverni.

Szőrápolás

A macskák is átesnek egy szőrcserén, vastagabb bundájuk lesz – még a rövid szőrűeknek is. Ez a remek védőtakaró annyira tömör, hogy a cica bőre akár nem is érintkezik a latyakból, hóból származó nedvességgel (persze azért képes átázni, így ez nem azt jelenti, hogy órákig hagyhatod kint bóklászni!).

Viszont ez a bunda jóval hajlamosabb a csomósodásra.

A gyakoribb fésüléssel nemcsak a szőrcserénél hullajtott szőrtől kíméled meg a lakást, hanem cicád bundájának filcesedését is megakadályozhatod, nem mellesleg a gyomorban összeálló szőrlabdák ellen is szuper. Ha már kialakult a nagyobb baj, a filcesedés, érdemes kozmetikusra bíznod: akár a bőréig is érhet az összegyógyult szőr, ne te küzdj vele egy ollóval, a macska ritka makacs állat ahhoz, hogy izgés-mozgás nélkül kibírja.

+1: A fűtéstől szárazabb levegő, ami a cicák bőrét is szárítja. Ha fürdetésre kerülne a sor, mindenképp hidratáló sampont válassz!

A vizes, nedves cicaszőr akár kellemetlenebb szagú is lehet:
ezen is segíthet a sebek, sérülések gyógyításán kívül a Greenman Cica Szőrzetápoló!
(Használatot követően várjuk meg a száradást, ha esetleg kiengednénk kedvencünket,
így elkerülhető a szőrápolás utáni megfázás!)

Költöztetés

Kinti és benti macskának is szüksége van melegebb fekhelyre. Padlóról, huzatosabb helyekről a lakás egy melegebb pontjára helyezd át fekhelyét (valószínűleg a kedvencét már meg is találta).

Fontos +1:

Ahogy mondtuk, imádják a meleget és sajnos nekik a világ egyik legtökéletesebb pihenőhelyét jelenti az autók még ki nem hűlt motortere vagy a kerekeken feküdni. Számíts a négylábúra, indulás előtt mindig nézd át, hogy elkerüld a bajt!

 

Te mivel segíted még cicádat a tél átvészelésében?

Vélemény, hozzászólás?