blog

Így hasznosítsd újra a karácsonyfád!

Ha már eljött az idő, hogy búcsút mondj a fádnak, gondoltuk mutatunk pár tippet: hasznosítsd újra a lehető legjobban igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően!

Persze, ha van kerted, azért a dolog elég könnyű

Madáretető

Bőven benne vagyunk még a szezonban, így remek, nem mellesleg tartós alapanyag ahhoz, hogy biztonságos és környezetbarát etetőt dobj össze kerted madarainak. Ha elkészül, csak arra figyelj, hogy olyan helyre helyezd, ami szélvédett és védelmet nyújt nekik a ragadozó madarak ellen is. (További tippekért olvasd el a madáretetésről szóló blogunkat!)

Mulcs

Alap, hogy remek alap egy jó adag és dekoratív mulcshoz: a tűlevelek ugyanis gyorsan kiszáradnak, de igen lassan bomlanak le. Emellett persze bármelyik részét felhasználhatod, csak aprítanod kell:

Komposzt

Nincs nagy meglepetés, hogy akár mehet a komposztra is. De! Ezt különösen ne felejtsd el felaprítani, különben a gyantás faanyag rendkívül lassan bomlik le. Tipp: ha gyorsabb eredményt szeretnél, tűlevelek nélkül dobd a komposztra, azok ugyanis elég kitartóak – használd inkább mulcsnak, ahogy már fentebb említettük!

De ha nincs…

…akkor szuper dekoráció!

Nemcsak a kertben mutat jól a szépen felaprított és kiszárított fa, egyre több lakásdekorációs ötlet is operál vele. Találni is ezer és egyféle variációt a neten, nekünk a kedvenceink:

Van, aki kulcstartónak használja,

…vagy világításnak,

de esetleg poháralátétnek is egy egyszerű és természetes ötlet.

+1: Kiváló tüzifa, így ha vagy olyan szerencsés, hogy van kandallód, kályhád, akkor a törzsét kiszárítva kifogástalan alapanyag lesz a didergősebb estéken – vagy ha előrelátóbb vagy, a tavaszi/nyári kerti bulikon a bogrács alá! Amíg zöld, a tűlevelek összegyűjtésével pedig kapsz egy jó adagnyi illatosítót. Törd össze egy mozsárban az intenzívebb illatért!

Neked van valami szuper ötleted az újrafelhasználására?

 

(1. kép: americanforests.org)

(2. kép: homeesthetics.net)

(3-4. kép: pinterest.com)

Vélemény, hozzászólás?