Egyéb kategória

Méhbarát kertkialakítás

Einsteinnek, a világhírű fizikusnak tulajdonítják azt a közismert mondást, miszerint ha a méhek eltűnnének a Földről, az emberiség négy éven belül kihalna. Bárkitől is származik ez a kijelentés, az igazságtartalma sajnos megkérdőjelezhetetlen.

Az emberiség, ha nem is szűnne meg létezni a méhek nélkül, vitán felül hatalmas bajba kerülne, hiszen ezek a rovarok végzik a beporzás döntő részét, ennek hiányában pedig nagyszámú növényről kellene lemondanunk. Természetesen a beporzásban más rovarok is részt vesznek, sőt, vannak olyan növények, melyek a szélre hagyatkoznak, mégis mindenképpen a méheké a főszerep, ha a növényekről van szó.

Az emberi tevékenység következtében a rovarok, így a méhek száma is drasztikusan csökken, a légszennyezés, a mezőgazdasági területek térhódítása, az intenzív vegyszerezés, és még számos más tényező miatt a méhek egyre inkább veszélyeztetettek. De vajon mit tehet az egyszeri ember, az egyszerű otthoni kertészkedő, ha szeretne segíteni a rovarokon, a méheken? Nagyon sok mindent, ráadásul ezek az intézkedések jellemzően nem is kerülnek sokba, emellett nem csupán a méhekre vannak pozitív hatással, hanem általában véve is jótékony, zöld, környezetbarát változások!

A méhbarát kert alapvető lényege, hogy olyan környezet teremt, mely a méheknek kedvező, elsősorban azáltal, hogy mézelő növényekben gazdag, és egyéb részleteit tekintve is előnyös a rovaroknak. A növényeket tekintve általánosságban a virágporban gazdag, színes, illatos fajok megfelelőek. Szóba jöhetnek különféle gyógy-, és fűszernövények, így például remek választása a kamilla, a levendula, a kakukkfű, a borsmenta, az oregánó, a zsálya, vagy a borágó. Az évelők közül ajánlható a vázolt célra a mályvarózsa, a méhbalzsam, a gyapjas tisztesfű, a varjúhájfélék, az illatos gólyaorr, a nárcisz, vagy a krókusz. A legtöbb kertben roppant kedveltek az idényjellegű egynyáriak, melyek közül a méhek biztosan örömmel fogadják a rézvirágot, a körömvirágot, az oroszlánszájat, a pillangóvirágot, a búzavirágot, vagy a mézontófüvet. Természetesen az örök kedvenc, a nyáriorgona is bevethető méhcsalógatóként, ez a termetes cserje ráadásul a kert kiemelkedő dísze, meghatározó szoliternövénye is lehet! Nem csak a méhek, hanem az alacsony ökológiai lábnyom érdekében is jó ötlet honos, az adott tájegységen egyébként is jelen lévő növényeket, virágokat ültetni, hiszen ezáltal a gondozási feladatok is csekélyebb számúak lesznek, és a kert vízigénye is csökken!

A méhbarát kert ideája természetesen nem merül ki egyes növényfajok telepítésében, más teendők is akadnak. Fontos elem a kemikáliák teljes mellőzése, hiszen pont a vegyszerezés, a permetezés az egyik fő oka a méhek pusztulásának. A mesterséges szerek helyett a biokertészeti módszerek ajánlottak, melyek alig, vagy egyáltalán nem jelentenek környezeti terhelést, és persze veszélytelenek a méhekre. A tápanyagok tekintetében is jobb a szervestrágya és komposzt, mint a különféle műtrágyák, tápoldatok. Szintén segítség a méheknek, ha találnak elegendő vizet, így például hasznos, ha kihelyezünk vízzel teli lapos tálcákat, készítünk egy dézsatavat (haladók valódi kerti tavat is építhetnek), vagy ha nyitva hagyjuk az esővízgyűjtő edények, hordók tetejét (bár így az öntözővíz intenzívebben párolog). A parlagi kertrészeket ne burkoljuk le, vessük be inkább vegyes vadvirág magokkal, vagy virágzó talajtakaró növényekkel!

Végezetül az is fontos, hogy békében együtt éljünk a kis rovarokkal, tehát ne féljünk, ne tartsunk tőlük! A méhek nagyon ritkán támadnak, jellemzően csak a hirtelen mozdulatok, és az intenzív illatok, szagok ingerlik őket (parfüm, izzadtság például). A méhszúrás bár fájdalmas, az estek döntő többségében ártalmatlan dolog, ecetes borogatással hamar nyugtatható a sajgó bőr. A méhek „csípése” ugyanakkor egyeseknél heves allergiás reakciót válthat ki, érdemes elvégeztetni a vonatkozó allergiatesztet, és pozitív eredmény esetén a kert méhbarát területeit az aktívan használt részektől távolabb kell kialakítani. Kisgyermekes házaknál hasonló óvintézkedéseket vessünk be, de a méhbarát kialakítás ez esetben is nyugodtan kivitelezhető!

A bejegyzést köszönjük Megyeri Szabolcs kertészmérnöknek

 

Vélemény, hozzászólás?