Egyéb kategória

Kérdések és válaszok

Ebben a bejegyzésben a célirányosan feltett kérdéseket igyekszünk legjobb hozzáértésünk szerint megválaszolni.

Köszönjük a beküldött kérdéseket, bízunk benne, hogy válaszainkkal elősegítjük termékeink megfelelő használatát.

Három témakörrel foglalkozunk: a tóápolással, hobbikertészettel és az otthoni komposztálással.

Tóápolás – Greenman Pond és Greenman PondStone termékek

Nemrég készített tóba halak kerültek. És rá pár napra elkezdett algásodni a víz. Mi a legjobb teendő?

A Greenman Pond használata. Lehetséges, hogy az új tóban nincs elég növény, ilyenkor növényeket kell telepíteni. Továbbá hasznos lehet az árnyékolás ( pl. gyékényfonattal ) és a kiöntözés valamint a friss víz pótlás is elengedhetetlen.

A javasolt mennyiség sokszorosát tettük a tóba. Mit kellene még tenni, hogy tiszta legyen a tó? (Aranyhalak, és növények is vannak a tóban.)

A Greenman POND használata mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű növény telepítése a tóba.

Ki kell-e kapcsolni az UV lámpát?

Az UV lámpa kikapcsolása javasolt. Ugyanakkor ha naponta öntözik Greenman Ponddal, akkor a lámpa mehet folyamatosan.

Szükséges-e csobogó? Kell-e valamilyen vízmozgás?

Javítja a Greenman Pond hatékonyságát, de nem létszükséglet, hogy legyen csobogó a tóban. Azonban ha már telepítésre került a csobogó a szűrőket mindenképpen célszerű kivenni és úgy működtetni.

Mivel etessük a halakat? Mennyi hal legyen egy 10 m3-es tóban?

A hal mennyiség függ a tó „beállottságától”, mennyi növény van benne. Legjobb elkerülni az etetést. 5-6 aranyhal elegendő mennyiség, úgyis fognak szaporodni. Ha külön nem takarmányozzuk őket, beáll magától az optimális létszám.

Hogyan érdemes vízi növényeket választani?

A tó jellegétől függően, a sekély és mély részek arányától függően. Ebben tanácsot adnak a forgalmazók. Mindenképpen érdemes olyanokat is telepíteni, amelyek árnyékolják a vizet. Hínárfélékkel óvatosan, mert könnyen túlszaporodnak. A parti sávba minél többet kell telepíteni, amelyek gyökerükkel a tóból táplálkoznak, víz feletti részeik pedig ősszel könnyel eltávolíthatók.

Mi az optimális vízhőmérséklet tartománya a Greenman Pondnak? És a PondStone-nak?

Optimális hőmérsékleti tartomány nincs, azonban csak 5 fok feletti tóvíz esetén kezdjük el használni mindkét terméket.

Miért algásodik márciusban a tavam? Mit tegyek?

Mert melegszik a víz és több a napsütés, továbbá, a felsőbbrendű növények még nem tértek magukhoz. Ha tudunk beszerezni élő vízibolhát, az csodát tesz, egyébként bizonyos fokig a Greenman Pond s használata és az árnyékolás segíthet.

Télen befagyott a tó, miért pusztulnak tavasszal a halak?

Valószínűleg az iszap rothadása miatt. A képződő kénhidrogén nem tudott eltávozni és ez okozza az elhullást.

Sötét a víz színe, nem lehet lelátni az aljára. Mi okozza ezt?

Sok falevél esetén, sok lebegő szervesanyag, vagy olykor barnamoszatok szaporodnak fel. Önmagában ez nem feltétlenül probléma. Sőt az ilyen víz kevésbé fog bezöldülni, ami nagyobb gond. Greenman Pond használata segít.

A Greenman Pond káros a halakra, növényekre?

Nem, sem a háziállatokra, sem a tóban fürdőzőkre. Kutya, cica, madarak is ihatnak a kezelt vízből, nem lesz bajuk tőle.

Hogyan működik a Greenman PondStone? Hogyan lehet újra használni és mikor?

Segíti a Greenman Pond mikróbáit, az iszap közelébe juttatni, mivel életteret biztosít számukra. Újra aktiváláskor fontos, hogy tiszta vízben mossuk át, majd ismét áztassuk be Greenman Pondba egy napig és ezután helyezzük vissza a tóba.   Ezt kéthetente/havonta megismételhetjük. Az áztatáshoz felhasznált Greenman Pond-ot se dobjuk ki, ezt ugyanúgy felhasználhatjuk a tóhoz.

Hetente kevesebbet, vagy 3-4 hetente többet tegyek a tóba a Greenman Pondból?

Hetente kevesebbet. Hirtelen nagy dózisok meglepetést okozhatnak, például nagy iszapdarabok úszhatnak fel, ami ugyan ártalmatlan, de ijesztő lehet.

Mi a teendő ősszel a növényekkel?

A zöld részeket lehetőség szerint távolítsuk el, hogy ne haljanak el a fagyokkal és ne kerüljenek az iszapba.

Hogyan tudom csökkenteni az iszapot anélkül, hogy leengedném a tavamat?

A szerves lágyiszapot bontja a Greenman Pond, különösen a Greenman PondStone. Rendszeres kezeléssel minimális szinten és főleg rothadás mentesen tartható.

Ha nincs növényem, akkor is működik a Greenman Pond?

Valamilyen szinten működik, de nem fogjuk megoldani az algásodás kérdését növények nélkül. Esetleg, ha folyamatosan kiöntözzük a vizet és frissel pótoljuk. De a növény nélküli tó nem tó.

Hobbikertészet – Greenman AGRO

Aki aknába gyűjti az esővizet, az szivattyúzza ki hordóba és ott keverje be Greenman Agro-val, vagy érdemes az egészbe beleönteni?

Célszerű egyből az aknában kezelni az esővízet, időt-energiát spórolhatunk. A képződő (ill. elhasznált) esővíz mennyiségének függvényében érdemes rendszeresen beoltani az esővízet Greenman Agro-val.

Mit tegyek ha a gyümölcsfák el kezdtek tetvesedni? Greenman Agro-val meg tudjuk-e szüntetni a problémát? Ha igen milyen arányban permetezzek vele?

Permetezésre 10 literbe 1 dl-2 dl a probléma mértékétől és milyenségétől függően. Főleg megelőzésként ajánljuk, kondicionálásra.

Azt szeretném kérdezni, hogy epret, paradicsompalántát vagy éppen paprikapalántát más zöldségeket hogy locsoljak? Tövenként számolva mennyi víz naponta, mennyi Greenman Agro milyen gyakran?

Azt tanácsoljuk, hogy a kertekben négyzetmétert számoljanak. Kis nyomás permetezőt ajánlunk, 10 literbe 2 dl Greenman Agro. Ezt hetente akár 2-3 alkalommal is teheti. Locsolásnál nagyobb vízmennyiség fogy, naponta történik, itt mehet a 10 literbe 1 dl.

Ha friss Greenman Agro felhasználó vagyok, első tesztelési évben hogy használjam az Greenman AGRO-t, túl tudom-e adagolni? Mi az ajánlás?  

Az ajánlás 10 liter vízbe 1-2 dl, túladagolni ezzel a mennyiséggel nem lehet az  Greenman Agro-t.

Komposztáláshoz hogyan kell az Greenman Agrot használni?

2 köbméter növényi maradványhoz 1 litert. Rétegenként bejuttatva permetezővel vagy locsolókannával 1:10-1:50 arányban hígítva, letakarva, ha készen van.

A Greenman Agro ha lejár meddig lehet még felhasználni?

Ha kellemes, savanykás a szaga és nem büdös, akkor nyugodtan használható. A vízzel bekevert Greenman Agrot három napon belül fel kell használni.

A most virágzó gyümölcsfáknál mikor ajánlatos a Greenman-Agroval permetezni? Cseresznye, meggy, hogy esetleg megelőzhető lenne a gyümölcs majdani kukacosodása? Termésérésig mit javasoltok? Hány alkalommal kellene permetezni?

Termésérésig 3x-4x mindenképpen javasolt. Kukacosodásra nem ismertek még tapasztalatok, azonban kondicionálásra, megelőzésre mindenképpen javasolt.

Olvastam, hogy a Greenman Agrot állatoknál is be lehet vetni. Pollenallergiás szőrhullás, és emiatti vakarózás esetén is eredményesen használható? Van akinek segített ilyen esetben? Milyen higitási arányban, és gyakoriság érdemes használni?

1 dl vízbe 10 ml Greenman Agro-t tennék és ezzel befújnám, törölgetném a problémás területet. Rosszat nem fog tenni, nem toxikus, nem irritál.

Lehet-e a Greenman AGROval húsevő növényeket öntözni?

Minden növényt lehet öntözni. Azonban fontos, hogy a húsevők nitrogén hiányos élőhelyen találhatóak, ezért különösen érzékenyek a nitrogénre.

Jó-e a Greenman AGRO fákra permetezve kullancsok ellen?

Ilyen irányú tapasztalat nincs. Ha kipróbálta és van érdemi visszajelzés, kérem ossza meg velünk.

Otthoni Komposztálás – Konyhai mini komposztáló, Greenman Starter és Greenman Compost Spray

Mit rakhatok a konyhai komposztálóba?

Gyakorlatilag minden ételmaradékot – zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat nyers vagy főzött, sütött formában, tejtermékeket, húsokat nyers vagy főzött, sütött formásban, kávézaccot.

Milyen gyorsan telik meg a komposztáló és ha megtelt meddig kell várnom, hogy tartalmát kiüríthessem?

Hogy a komposztáló milyen gyorsan telik meg, elsősorban attól függ, hogy milyen mennyiségű és minőségű konyhai hulladék kerül bele. Ha megtelt két hétig pihentetni kell a benne lévő tartalmat és csak ezután vermelhető el a komposzt újabb két hétre.

Mi a tanács arra a két hétre amíg várni kell vele? Hogy tudok addig is komposztálni?

Kétféle megoldás létezik. Vagy két tárolóedényt használunk, vagy egy használata esetén azalatt az idő alatt külön az erre a célra rendszeresített zacskóban gyűjtjük a komposztálnivalót.

Miért kell Greenman Startert használnom?

Greenman Starter vagy Greenman Compost Spray használata amiatt elengedhetetlen, hogy irányítottan, a mikrobák által indítsuk be a gyors komposztálást, lebontást és a hasznos mikrobák szaporodjanak el a komposztban.

Mi a különbség a Greenman Starter és a Greenman Compost Spray között?

A Greenman Starter szilárd állapotú, elsősorban a magasabb nedvességtartalmú konyhai hulladékhoz ajánljuk, míg a Greenman Compost Spray folyékony állagú, a szárazabb hulladékhoz ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?