Leander betegségei és kártevői
blog

Leander betegségei és kezelési módjai

A leander a kertek gyönyörű ékköve, többféle színben pompázik és rendkívül közkedvelt növény hazánkban is, de mint minden növény, hajlamos különféle betegségekre és kártevőkre. Ha egészséges és erős immunrendszerű virágot szeretnél nevelni, fontos, hogy időben felismerd a problémákat és tudd, hogyan előzheted meg, illetve kezelheted azokat. Ebben az útmutatóban a leander betegségeiről és azok kezeléséről, továbbá a megelőzéséről olvashatsz. 

Leander betegségek megelőzése 

A legfontosabb lépés a leanderek egészségének megőrzése érdekében a megfelelő megelőzés. Mindig megbízható forrásból vásárolj növényeket, hiszen sok betegség már a szaporítóanyaggal bekerülhet a kertedbe. Kerüld az ismeretlen eredetű, látszólag egészséges hajtásokat is, mivel ezek gyakran rejtett fertőzéseket hordozhatnak. 

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható, bio gazdaságban is használható probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben.

Leander betegségei 

Gombás betegségek 

Ascochítás levélfoltosság – ascochyta oleandri 

Az egyik leggyakoribb gombás betegség, amely a teleltetési időszakban ütheti fel a fejét. A fiatal hajtásokat veszélyezteti a legjobban. A fertőzés a leveleken apró, szürkésbarna kör vagy szabálytalan formájú foltok formájában jelentkezik, amelyek közepén fekete képletek láthatók. A meleg, párás környezet kedvez a gombának, ezért a növények ritkítása és megfelelő szellőztetése segíthet megelőzni a problémát. A fertőzött levelek lehullása további terjedéshez vezethet, így a megelőzés és a fertőzött részek eltávolítása kulcsfontosságú, ügyeljünk, hogy a cserépből és a talajról is egyaránt távolítsuk el a leveleket. 

Egy szuper megelőzési módszer lehet az, hogyha rendszeresen ritkítjuk a növényt, ezáltal csökken a levelek közötti páratartalom és kevesebb az esélye, hogy gombás fertőzést kapjon a növényünk. 

Leander gombás betegségei: Ascochítás levélfoltosság
Az Ascochítás levélfoltosság hasonló foltokban jelentkezik a leanderek levelein.

Verticillium dahliae gombás betegség

Ez a betegség különösen alattomos, mert a gyökéren keresztül jut be a növény szöveteibe és először a leveleken jelentkezik, amelyek fakóvá, barnává válnak. A fertőzés tovább terjedhet a szállítószövetekre, ami ágelhaláshoz és a növény lassú pusztulásához vezethet. 

Leginkább tavasszal és nyáron nagyobb a fertőzés gyakorisága, a talajban áttelelő gomba ellen a tavaszi metszésnél mindenképpen alaposan figyeljünk oda a keletkezett sebek kezelésére és megfelelő lezárására. 

Leander gombás betegségei: Verticillium dahliae
A Verticillium dahliae gombás betegség hasonló foltokban jelenik meg a leanderek levelein is. 

SZTEMFILIUMOS LEVÉLFOLTOSSÁG – STEMPHYLIUM BOTRYOSUM WALLR.

A betegség kezdeti tünetei: sárgás foltok a leveleken, amelyek idővel barnává vagy feketévé válnak. 

A levelek sárgulása és lehullása a fertőzés súlyosságát jelzi. A levegő páratartalmának csökkentésével és a fertőzött levelek eltávolításával csökkenthetjük a gombás fertőzés terjedését. 

Leander gombás betegségei: Sztemfiliumos levélfoltosság
A Sztemfiliumos levélfoltosság a lenaderek levelein hasonló foltokban jelenik meg.

Rizoktoniás betegség – rhizoctonia solani 

Ez a gomba elsősorban a dugványokon jelenik meg, ritka esetben pedig a gyökeres növényeken. A fertőzött dugványok elhervadnak félig vagy teljes egészében, rosszul gyökeresednek, ami azt jelenti, hogy gyökerük barna, elszáradt kéreggel borított lesz, később pedig barna kéregelhalás figyelhető meg a szártövet átölelően. Mivel ez a kórokozó polifág, azaz talajlakó, ezért a talajban is megmarad, fontos a talajfertőtlenítés és a beteg részek eltávolítása. 

Leander gombás betegségei: Rizoktóniás betegség
A Rizoktoniás betegség hasonlóképpen jelenik meg a leanderek szárán. 

Cerkospórás levélfoltosság – cerkospora neriella 

Ez a gombás fertőzés kis, sárgásbarna szegélyű foltokat okoz a leveleken, amelyek gyakran összeolvadnak. Barna konídiumtartó gyep képződik a növény felületén. Nedves időjárás esetén a foltok gyorsan terjednek, súlyos esetben a levelek lehullanak. A zárt fekvés és a fényhiány elősegíti a fertőzés kialakulását, ezért érdemes szellősebb környezetben tartani a növényt. 

Leander gombás betegségei: cerkospórás levélfoltosság
A Cerkospórás levélfoltosság hasnoló foltokban jelenik meg a lenaderek levelein. 

Botrytiszes hervadás – BOTRYTIS CINEREA PERS. (szürke penész) 

Ennél a fertőzésnél a tünetek változatosak. A leandereken leggyakrabban a virágok és hajtások hervadása jellemző. A fertőzés vizenyős foltokként kezdődik, amelyek később elbarnulnak és elvékonyodnak. Kevésbé gyakori tünetként a foltok alatt a hajtás elvékonyodik és a színe barnás-feketévé változik. A levélfelületen szürke penészbevonat úgynevezett konídiumtartó gyep jelenik meg, ami a növény további pusztulásához vezethet. A legjobb védekezés rá a higiénia: a fertőzött leveleket és hajtásokat azonnal távolítsuk el. 

Leander gombás betegségei: szürkepenész
A szürkepenész hasonlóképpen jelenik meg a leander virágán és levelén is.  

Korompenész 

Leggyakrabban nyáron jelenik meg a meleg, párás és csapadékos időjárás hatására gyümölcsfákon, növényeken és a leandereken is. 

A korompenész egy fekete, koromra emlékeztető bevonatot képez a növény levelein. Ez a penész a levél- és pajzstetvek váladékán, az édes mézharmaton telepedik meg. A korompenész megakadályozza a növények asszimilációját, így hosszú távon jelentős károkat okozhat. A megelőzés érdekében a tetvek elleni védekezés a legfontosabb, de a már kialakult korompenész esetén a levelek vízsugárral való tisztítása is hatékony lehet. 

Leander gombás betegségei: korompenész
A korompenész a leanderek levelein hasonlóképpen jelenik meg, mint ezen a képen. 

A leanderek megfelelő gondozása kulcsfontosságú a növények egészségének megőrzésében, ezért érdemes figyelmet fordítani a szükséges lépésekre. A rendszeres öntözés, a megfelelő tápanyagok biztosítása és a megfelelő fényviszonyok fenntartása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a leanderek erőteljesek és virágzóak legyenek. 

Ha szeretnéd a legjobb eredményeket elérni, és fontos számodra a megelőzés, érdemes kipróbálnod a Greenman Agro készítményt, amely kifejezetten a növények egészségének támogatására lett kifejlesztve. A Greenman Agro nemcsak a szükséges tápanyagokat biztosítja, hanem jelentős immunrendszer-erősítő hatással is bír. Ennek köszönhetően leandereid erősebbek és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, így egész szezonban élvezheted a csodás virágzásukat. Ne habozz, tapasztald meg a Greenman Agro előnyeit, és tedd varázslatosabbá kertedet!  

Használata: Öntözéskor 1%-os hígítás, permetezés esetében pedig 5-10%-os hígítás javasolt.  

A permetezést célszerű a korai reggeli vagy késő délutáni órákban végezni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, így elkerülheted a párolgást és biztosíthatod a termék hatékony felszívódását. Ezzel a gondos alkalmazással leandereid biztosan egészségesebbek és virágzóbbak lesznek! 

Greenman Agro
Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Lappangó veszély 

A gombák ellen még talán sikerrel vehetjük fel a harcot, de a kártékony baktériumok sokkal agresszívabb és alattomosabb ellenfelek. Amint bejutnak a növények szövetébe, ott maradnak, és bármikor előidézhetik a betegségek megjelenését. A baktériumos fertőzések elkerülésének legfontosabb módja a megelőző intézkedések betartása: ügyeljünk arra, hogy ne hozzunk be a kertünkbe beteg növényeket, és megbízható forrásból szerezzük be a hajtásokat és növényeket. Mielőtt a növényeket beillesztenénk az állományunkba, érdemes őket elkülöníteni, legalább három hónapra távol tartani a többi növénytől. Sajnos, sok esetben ez sem jelent teljes garanciát, hiszen a baktériumos betegségek gyakran rejtve maradnak. Előfordulhat, hogy egy látszólag egészséges leander csak hetek vagy hónapok múlva mutatja meg a fertőzés jeleit, ugyanis a növényeket sokszor réz alapú vegyszerekkel kezelik, amelyek ideiglenesen gátolják a baktériumok aktivitását, viszont ezek a hatások a vegyszer teljes lebomlása után megszűnnek. Érdemes a kertünkben arra is odafigyelni, hogy a kert mikrobiológiai egyensúlya megmaradjon, hiszen a jótékony baktériumok és gombák segíthetnek a leanderek betegségek megelőzésében, valamint az egészségének megőrzésében. Ezek az organizmusok támogatják a talaj tápanyagtartalmát, ezáltal erősítve a növények ellenálló képességét a gombás és bakteriális fertőzések ellen. Ha a talajban megfelelően gazdag és diverzifikált mikrobiológiai közösség van, az hozzájárulhat a leanderek virágzásához és hosszú távú egészségéhez. 

Leander baktériumos betegségei

Pseudomonászos rákosodás 

Ez a baktériumos fertőzés évek óta jelen van Magyarországon, és leginkább a leander sebzett részein keresztül jut be a növénybe, ez az úgynevezett leander rák. A baktérium kis fekete daganatokat hoz létre, amelyek a növény szöveteiben terjednek. 6-8 hónap leforgása alatt a baktérium teljesen szétterjed és sajnos a fertőzött növény már nem menthető, ezért a legjobb, ha megelőző intézkedéseket teszünk, például megbízható forrásból származó növényeket vásárolunk. Ilyen betegségben szenvedő növényről tilos dugványokkal szaporítani, hiszen akkor a fertőzést is szaporítjuk tovább. Amire szintén nagyon érdemes odafigyelnünk, hogy ilyen estben ne próbáljuk meg a beteg részeket lemetszeni, hiszen az eszközre rákerülő nedvvel a többi növényt is meg tudjuk fertőzni. 

Leander baktériumos betegségei: Pseudomonászos rákosodás 
A Pseudomonászos rákosodás a lenaderek szárán hasonlóképpen jelenik meg. 

Xylella fastidiosa 

Hazánkban ugyan még nem ütötte fel a fejét, de érdemes tudni róla. Ez a baktérium, amelyet a kabócák terjesztenek, súlyos károkat okozhatnak a leanderekben és más fás szárú növényekben, például a szőlőben és a mandulafákban. A fertőzés vízhiányhoz hasonló tüneteket produkál: a levelek elszíneződnek, a virágok elszáradnak. A fertőzés megelőzésére a legjobb módszer, ha erősítjük a növény immunrendszerét és megbízható forrásból származó növényeket vásárolunk csak. Ha a kertedben mégis felüti a fejét ez a fertőzés, sajnos a növény nem menthető meg, érdemes minél előtt megsemmisíteni. 

Leander baktériumos betegségei: Xylella fastidiosa 
A Xylella fastidiosa betegség hasonlóan a leander levelein jelenik meg. 

A leander kártevői 

Atka

A leanderek gyakori kártevői az atkák, amelyek apró, fehér foltokat hagynak a leveleken, és súlyos fertőzés esetén a levelek szürküléséhez, pusztulásához vezethetnek. Jó hír, hogy rendszeres ellenőrzéssel hamar észrevehető ez a betegség és fontos, hogy itt nem szabad tétlenkedni, gyors reakcióra van szükség, ha szeretnénk megmenteni a növényt. Az atkák száraz, meleg környezetben szaporodnak, ezért érdemes figyelni a páratartalomra és a szellőztetésre, az atkák kimondottan jól szaporodnak olyan helyeken, ahol megáll a levegő. 

Leander kártevői: atka

Takácsatka

Az egyik legveszedelmesebb kártevők közé sorolható a takácsatka. Ez a kártevő a leveleken apró fehér foltokat hagy, és a hajtások csúcsánál pókhálószerű réteget képez. A növény növekedését leállítja, és a levelek elszáradnak. Rendszeres ellenőrzéssel és a fertőzött részek eltávolításával védekezhetünk ellene. A telelés kezdete előtt és a tavaszi-nyári szezonban is érdemes közelről megvizsgálnunk a leanderünket és megbizonyosodni arról, hogy a fent említett tünetek nem találhatóak meg a növényünkön. 

Leander kártevői: takácsatka
A takácsatka hasonlóan pókhálószerű réteget képez a leandereken is. 

Pajzstetű

Többféle pajzstetű is létezik, de közülük az oleander pajzstetű kimondottan a leanderekre pályázik. A pajzstetvek a növényi nedveket szívogatják, és ragacsos mézharmatot hagynak maguk után, amely vonzza a korompenész kialakulását. Gyors szaporodásuk miatt fontos az azonnali védekezés.  

Hogyan erősítsük meg a leander szerkezetét? Hogyan kezeljük a bakteriális, gombás fertőzéseket? Leander betegségek kezelése házilag. Oleander aphids (Aphis nerii) on oleander (Nerium oleander) Photograph by Riten Gosai

(Forrás: https://leanderegyesulet.hu/

Vélemény, hozzászólás?