Sok esőzés kertben
blog

Hogyan védekezzünk sok eső esetén a kertünkben?

Az intenzív és tartós esőzés komoly kihívásokat jelenthet a kertekben, akár árvizeket, talajtömörödést vagy a növények gyökérzetének károsodását okozva. A megfelelő védekezési módszerek és karbantartási technikák alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvjuk a kertünket és növényeinket a túlzott vízmennyiség káros hatásaitól. Nézzük meg, mit tehetünk egy esős időszakban, hogy a kertünk továbbra is virágzó maradjon!

Őszi permetezés

Általános szabály, hogy esős időben a permetezés nem javasolt, mivel a permetlé nem tapad meg a növények felületén, azonban az esős idő kifejezetten kedvez a kórokozók elszaporodásának. A Greenman Agro kiegészítő kezelésként akár eső után, borús időben is használható, akár egész ősszel. A Greenman Agroból 4-5 dl-t javasolt 10 liter vízzel felhígítani és használni lemosó jelleggel. Ezen kívül érdemes évközben is permetezni 4-6 alkalommal, ez esetben már elegendő 2-3 dl/ 10 liter vízbe.

Talaj megfelelő vízelvezetése

A megfelelő vízelvezetés kulcsfontosságú a sok eső által okozott problémák elkerülésében. Az egyik első lépés a talaj szerkezetének javítása. A homokos vagy agyagos talajok esetében a komposzt és a szerves anyagok hozzáadása segíthet a víz megfelelő elvezetésében és a talaj levegőztetésében.

Tippek a vízelvezetés javítására:

  • Komposztálás: A talajba kevert komposzt javítja a víz elvezetését, és segít megelőzni a víztócsák kialakulását. Tipp: A Greenman Compost kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, egyedülállóan, forgatás nélkül. A komposzt nem melegszik fel és kevesebb gázképződés mellett az energia a komposztban marad és értékes anyagokká átalakul.
  • Magaságyás kialakítása: Ha a kertünk gyakran vízzel telítődik, érdemes magaságyásokban gondolkodni. Ezek segítenek elkerülni, hogy a növények gyökerei víz alatt maradjanak.
  • Vízelvezető árkok: Amennyiben komolyabb vízproblémákkal küzdünk, érdemes vízelvezető árkokat kialakítani, amelyek elvezetik a felesleges vizet a kert kritikus részeiről.

Mulcsozás: a talaj védelme

A mulcsozás egy hatékony módszer a talaj eróziójának megelőzésére. A sok eső kimossa a tápanyagokat a talajból, és tömörítheti azt. A talajfelszín mulcsozása segít csökkenteni a talaj erózióját, megőrizni a nedvességet és szabályozni a hőmérsékletet. Mulcsozás során is érdemes mikrobiológiai készítmények használata, hogy a talajt megóvjuk a kártékony baktériumok és gombák elszaporodásától.

Mulcs előnyei:

  • Tápanyagok megőrzése: A mulcs megakadályozza, hogy a tápanyagok kimosódjanak a talajból.
  • Gyomok visszaszorítása: A mulcs rétege segít a gyomnövények elfojtásában, így kevesebb versenytársa lesz a növényeinknek.
  • Talajlazítás elősegítése: A mulcs alatt a talaj laza marad, ami segíti a víz elszivárgását.

Felszíni vízgyűjtők és esővíz újrahasznosítása

A sok eső idején keletkező felesleges vizet hasznosíthatjuk is. Az esővíz összegyűjtése fenntartható megoldás, amely segíthet a szárazabb időszakokban a növények öntözésében. Egy esővízgyűjtő hordó vagy tartály segítségével egyszerűen megoldhatjuk a felesleges víz tárolását és későbbi felhasználását.

Esővízgyűjtő rendszerek előnyei:

  • Költségcsökkentés: Az összegyűjtött víz felhasználható öntözésre, így csökkenthetjük a vízszámlát.
  • Környezetbarát megoldás: A felesleges víz újrahasznosítása csökkenti a vízpazarlást, és hozzájárul a fenntarthatósághoz.
Sok esőzés kertben

Növények kiválasztása és elhelyezése

Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek jól tűrik a nedvesebb körülményeket, különösen, ha a kertünk hajlamos a víz felgyülemlésére. Érdemes figyelembe venni a kert természetes vízelvezetési adottságait, és ennek megfelelően elhelyezni a növényeket.

Javasolt növények:

  • Nedvességtűrő fák és cserjék: Ilyen például a fűzfa, a mocsári ciprus vagy a hortenzia.
  • Nedves talajt kedvelő évelők: Az íriszek, a mocsári hibiszkusz és a szibériai nőszirom jól viselik a magas víztartalmú talajokat.

Állandó karbantartás

A sok eső idején rendkívül fontos a kert folyamatos figyelemmel kísérése és karbantartása. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a talaj állapotát, elvezető árkokat tisztítani, és figyelni a növények egészségi állapotát.

Mit kell figyelni?

  • Vízfolyások ellenőrzése: A vízelvezető rendszerek és árkok szabadon tartása megakadályozza a víz felhalmozódását.
  • Növények állapotának vizsgálata: A sok víz gyökérrothadást okozhat, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a növények gyökérzónáját.

A túl sok eső számos kihívást jelenthet egy kert számára, de a megfelelő vízelvezetési technikák alkalmazásával, a talaj védelmével és a nedvességet kedvelő növények kiválasztásával megóvhatjuk kertünket a káros hatásoktól. A megelőző karbantartás, a vízgyűjtő rendszerek és a megfelelő talajkezelés segít fenntartani kertünk egészségét, még a legcsapadékosabb időszakokban is.

Vélemény, hozzászólás?