Milyen fát ültessek?
blog

Milyen fát ültessek? – Mutatjuk!

Őshonos gyümölcsfák a kertben.

Legnépszerűbb gyümölcsfáink mind őshonosak Magyarországon, ráadásul számtalan fajta közül is választhatunk. Összeszedtük, miért fontos a kert többi lakójának is, hogy kerüljük az idegenhonos fák nevelését.

Mit jelent, hogy egy fa őshonos?

Őshonos fának számít minden olyan, nem ember által betelepített fa, mely legalább kétezer éve jelen van Magyarországon. Ennyi idő alatt alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz, az időjáráshoz, környezeti körülményekhez, hőmérséklethez. Ennélfogva nélkülözhetetlen szerepük is van a helyi ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. (Ilyen például a kocsányos tölgy.) Amennyiben tájidegen fáról beszélünk, akkor olyan őshonos fát emlegetünk, mely országon belül őshonos ugyan, de nem a számára természetes országrészben nevelkedik.

Az őshonos ellentéte az idegenhonos, az ilyen fák emberi beavatkozás révén kerültek hazánkba.

Miért válassz őshonos fajtákat?

Ahogy fentebb már említettük, az őshonos fajták alkalmazkodtak már a helyi klímához, a környezeti lehetőségekhez, épp ezért sokkal ellenállóbbak lesznek idegenhonos társaikkal szemben. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sokkal jobban érzik magukat majd különböző összetételű talajokon, hanem ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, kártevőkkel, szélsőséges időjárási körülményekkel szemben is. Ezen kívül jóval nagyobb eséllyel hoznak majd bőséges termést is.

Őshonos gyümölcsfák – Milyen fát ültessek?

Hazánk környezeti körülménye kifejezetten alkalmas gyümölcstermesztésre. Vannak országrészek, melyeken egy-egy gyümölcs termesztésének hagyománya régre nyúlik vissza, ilyen például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alma is.

  • Almából rengeteg fajta őshonos az országban, ilyen például a hetési csörgőalma, rétesalma, bőralma vagy a budai domokos is.
  • A körte is jó pár fajtával büszkélkedhet hazánkban, mint a papkörte, zelenka, egri muskotályos, királykörte vagy a mézkörte.
  • Szilvából a nyári besztercei, a piros mézringló, az aszúszilva vagy épp a húsosszilva mellett szintén több őshonos faj közül válogathatunk.
  • A cseresznye közkedvelt fajtái a szomolyai fekete, a szívcseresznye, vagy a májusi cseresznye a sok más fajta mellett.
  • Meggyből sokan nevelnek cseresznyemeggyet, cigánymeggyet, de több fajtája különleges zamattal bír és remekül elvannak hazánkban.
  • A kajszibarackból a rózsakajszi, a göcseji kajszi és a szatmárhegyi kajszi mellett szintén több fajtából válogathatunk, ahogyan nincs ez másként…
  • …az őszibarackkal sem, ahol népszerűek a hegyi barackok, korai őszibarackok vagy a júniusi duránci fajta.

A fentiek csak a legnépszerűbb gyümölcsfáink, még nem is említettük például a birst, a naspolyát vagy épp a berkenyét, melyek szintén őshonosak hazánkban.

Egyéb őshonos fák a kertbe – Milyen fát ültessek?

Amennyiben nem csupán gyümölcsben gondolkodunk, hanem a kert ékeként ültetnénk fát, úgy ebben az esetben is érdemes őshonos fajtát nevelnünk, mely jó eséllyel öröklődik majd generációról-generációra. Népszerű őshonos fajták az alábbiak például:

  • A kőris, mely meglehetősen szívós növény, ha biztosítjuk számára a megfelelő fénymennyiséget. Nemcsak a szárazabb időszakokat bírja kifejezetten jól, hanem az erős fagyokat is. Jól fejlődik már egy átlagos tápanyagtartalmú talajban is.
  • Népszerű fajták a vadalmafa és a vadkörtefa is, kisebb méretükkel, dús koronájukkal.
  • A kislevelű hárs is sok kertben megtalálható, mert szuperül elvan még kevesebb gondozás mellett is. Virágai júniusban nyílnak, melye édes illatot árasztanak. A fa lassan nő ugyan, de jó pár méteresre.
  • A virágos- vagy mannakőris szintén hoz virágot, ráadásul kis, lándzsa alakú termést is. Lombhullató, szintén több méter magasra megnövő fa, de hajlamos a görbe növekedésre.
  • A mézgás- vagy enyves éger nevét onnan kapta, hogy fiatal hajtásai ragadósak. Vízigénye magas, eltűri a szárazságot ugyan, de megfelelő öntözés mellett növekszik igazán szépen.

Javaslatok ültetéshez

Greenman AlgiCell csövecskéket a gyökérkörnyezet közvetlen közelébe helyezve javasolt alkalmazni, tehát ültetés, átültetés, palántázás során. Ezen csövecskék fokozatosan a talajba oldódnak, és természetes módon hosszú ideig képesek táplálni a növényeket. Hatásukra nagyobb és mélyzöld levelek fejlődnek, a termés mennyisége és minősége is látványosan javul.

Ültetés során javasolt továbbá Greenman Agro alkalmazása, körülbelül 1%-os hígításban, bőségesen beöntözve.

Vélemény, hozzászólás?