Faültetés ősszel
blog

Faültetés ősszel: Alapok és szabályok

Fát ültetni nemcsak a gyümölcse vagy esztétikai értéke miatt jó dolog, hanem egész egyszerűen a biológiai sokféleség megóvásának egyik nagyon fontos eleme. Akármilyen célból is ülteted a fát, van pár alapszabály, amit érdemes betartanod!

Milyen fát ültessek?

Az első lépés, hogy kiválaszd a számodra ideális fafajtát. Vedd figyelembe ehhez először is, hogy őshonos-e az adott régióban, ideális-e számára a hazánkra jellemző mérsékelt éghajlat. Habár sokféle, nálunk egyáltalán nem őshonos fa is megél itt, fontos tudnod, hogy sokkal jobb esélyed van egy egészséges, magas terméshozamú fa ültetésére, ha olyan fajtát választasz, mely eredendően jól érzi magát mérsékelt éghajlaton. Másodsorban vedd figyelembe részletesebben környezeti igényeit, várható méretét. Ebbe beletartozik a talaj minősége, összetétele, vízelvezető képessége, az elérhető fénymennyiség, a szélsőséges időjárási körülményektől való megóvás, a kártevők és betegségek jelenléte. Amennyiben kisebb terület áll rendelkezésedre és a kertben még veteményest, dísznövényeket is szeretnél, érdemes azt is tudnod pár fajtával kapcsolatban, hogy a törzse körül “hagy-e” nőni más növényeket: a dió és jópár fenyőféle törzse körül például nagyon nehéz haszonnövények nevelése.

Hova ültessem?

Alaposan meg kell tervezned, hova ültetsz fát a kertedben, már csak azért is, mert egy fával hosszú távra tervezel: évekig, évtizedekig, generációról, generációra öröklődik sok fa még a kertekben is. Sokszor a méretéhez kell igazítanod a kert elrendezését, emellett át kell gondolnod azt is, hogy felnőtt állapotban nem zavarja-e majd a környező lakóhelyeket, lelógó vezetékeket, vagy épp nem lesz-e majd túl közel a kerítéshez (hivatalosan törvény írja elő, hogy legalább 2 méterre kell ültetnünk fát a szomszéd kerítéstől vagy telekhatártól).

Faültetés ősszel

Őszi faültetés: Mikor ideális?

Jellemzően a lombhullatás után, az első fagyok előtt érdemes megkezdeni az ültetést. Gyümölcsös fákat ehhez mérten érdemes minél előbb ültetni, hogy megszokják helyüket, legyen idő a gyökérzet fejlődésére.

Miért javasolt Greenman készítmények használata az ültetés során?

Greenman AlgiNova bőséges tápanyag utánpótlást biztosít a növények számára: a természetes összetevőkre épülő készítmény gazdag szerves- és ásványi anyag tartalommal bír, nagyon hatékony talajjavítás és termésnövelés céllal alkalmazva. A készítmény kiemelkedő szerepet játszik a hatékony növénytermesztésben.

Greenman Agro készítmény javítja a talaj termőképességét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét.

Greenman AlgiCell egy speciális, egyedi kialakítású, üreges szerkezetű csövecskékből álló növényitató és talajkondícionáló készítmény, amely alapanyaga ásványi mikroőrlemény és szerves kötőanyag keveréke. A gyökérkörnyezet közvetlen közelébe helyezve ezen csövecskék fokozatosan a talajba oldódnak, és természetes módon hosszú ideig képesek táplálni a növényeket. Hatásukra nagyobb és mélyzöld levelek fejlődnek, a termés mennyisége és minősége is látványosan javul. A Greenman AlgiCell segítségével jelentős öntözővíz (akár 50% feletti) megtakarítás érhető el. A vizet elraktározó kialakításának köszönhetően az aszályos időszakban is biztosítja a növény fejlődését, jobban bírják a növények a szárazságot.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet
Feültetés őszi

Fa ültetése lépésről lépésre

Amennyiben megvan az ideális fajta és az ideális helyszín, belevághatunk az ültetésbe. (Érdemes kertészetekből, faiskolákból vásárolnod a fiatal fát!) Figyelj arra, hogy vásárlás után nem sokkal ültesd is el, a hajszálgyökerek ugyanis könnyen kiszáradnak!

  • Az ültetőlyuk mindig legyen legalább kétszer olyan széles és mély, mint a fiatal fa gyökérlabdája! Ez azért is fontos, mert így morzsalékos, porhanyós föld veszi majd körbe a fiatal gyökereket, melyek így könnyebben megkapaszkodnak a talajban.
  • A talajt alaposan lazítsd meg az ültetés előtt, hogy a gyökerek könnyen megkapaszkodhassanak és növekedhessenek az első hetekben.
  • A fiatal fát óvatosan emeld ki a cserépből vagy zsákból (amiben vásároltad), lazítsd meg a gyökérlabdát és az esetleges beteg gyökereket metszegesd le. (A fiatal, vékonyabb mellékgyökérkéket ne bántsd inkább, fontos szerepük van a tápanyag felvételében!) Mindenképp ugyanolyan mélyre ültesd, amilyen mélyen a vásárláskor volt a földben, az oltás ne kerüljön talajszint alá!
  • A talajhoz keverhetsz jó minőségű humuszt, kis trágyát, tápanyagdús földkeveréket, hogy meglegyen a fiatal fának minden szükséges tápanyag. (Fontos, hogy ne vidd túlzásba a tápanyagokat! A túl sok trágya például megégetheti a fiatal gyökereket!) Ültesd be alaposan a gyökeret, majd a frissen visszavetett földet alaposan öntözd is meg. A fiatal fának ezután rendszeresen biztosíts vizet, így tud a legjobban fejlődni, amíg gyökérzete nem nyúlik elég mélyre, hogy könnyebben megszerezze a talaj mélyebb rétegeiben lévő vizet.
  • Előfordulhat, hogy a fiatal fa még a föld letömörítése után is kissé ingatag, ebben az esetben nyugodtan támogasd meg egy karóval. Idővel megerősödik és a karóra sem lesz már szükség. Mivel az ősz a legjobb a fa ültetésére, pár héten belül számíthatsz rá, hogy megjelennek az első igazi fagyok. A fiatal fákat óvhatod úgy, hogy a törzse köré teszel pár réteg mulcsot – ez segít bent tartani a hőt és a nedvességet a talajban.

Milyen hibákat követhetek el a faültetésnél?

  • Nem gondoljuk át, hova ültetjük: Esetleg túl közel került a házhoz, így ágai túlságosan sok árnyékot vetnek a lakásba. Nem figyeltünk arra, vajon túl közel lesz-e a kerítéshez majd, ha felnő, így most feszíti azt. A megfelelő hely átgondolása nemcsak esztétikai okokból fontos, a növénynek is szüksége van arra, hogy gyökerei zavartalanul terjedhessenek a földben.
  • Túl szűk gödröt ástunk: Ebben az esetben nehezebben terjednek szét a fiatal gyökerek, könnyen összetömörödnek, amitől oxigénhiány alakulhat ki, ráadásul sokkal nehezebben éri majd el a talaj mélyebb rétegeiben rejlő vizet is.
  • Túlságosan sok mulcsot használunk a törzs óvására: Ha túlzásba visszük, a mulcs elég hatékonyan bent tartja a nedvességet, amitől a törzs rothadni kezdhet vagy betegségeknek tesszük ki.
  • Eresz közelébe ültetjük a fát: A hely megválasztásánál figyeljünk rá, hogy öntözés terén nálunk legyen a gyeplő! Ez a fiatal fáknál fontos inkább, mert az idősebbek a mélyre növő gyökereknek hála könnyen elérik maguk is a vizet a talajban.

Milyen szabályok vonatkoznak a faültetésre?

Az elültetett fáért a kertész tartozik felelősséggel, akkor is, ha a saját kertünkbe ültetjük és akkor is, ha a házunk elé, közterületen tesszük ezt. Amennyiben házunk elé ültetjük, be kell jelenteni. Az engedélyhez szükséges formanyomtatványt jegyzőtől kérhetjük. Kertünkben a fát kötelesek vagyunk ezen kívül úgy ültetni, hogy annak semmilyen része ne jelentsen veszélyt emberre és állatra, továbbá ne tegyen kárt épületben, épületrészben, kerítésben stb.

Fontos továbbá, hogy közterületen tilos ültetni invazív fajokat!

Vélemény, hozzászólás?