Katicabogár lárvája
blog

Katicabogár és lárvája – Ismerd fel és ne bántsd őket!

A katicabogár a kertészek egyik legértékesebb kollégája a kertben. Imádják például a levéltetveket, az atkákat, liszteskéket és a pajzstetveket is. Megóvásuk a fenntartható kerttervezés egyik alapja, hiszen ez a természetes “kártevő irtó” közvetve hozzájárul ahhoz, hogy csökkenthesd a permetszerek mennyiségét a kertben. A katicabogár lárvája nagyon hasznos, ilyenkor több száz kártevőt elpusztít.

Talán nincs is olyan kert Magyarországon, ahol a legismertebb hétpettyes katicabogár ne lenne megtalálható. Tavasszal jelennek meg, amikor a felnőtt egyedek lerakják petéiket a levelek fonákjára. Egy hét elteltével kelnek ki ezek a meglehetősen aktív lárvák. (Pár milliméteres, hat lábú, teste javarészt fekete, melyet kisebb narancssárga foltok díszítenek.) Fejlődésük során rengeteget mozognak, táplálkoznak (főleg levéltetűvel), mire bebábozódnak és nem jelentenek veszélyt a kertre. A báb állapot aztán bő két hétig is eltarthat, ebből fejlődik ki a már fiatal felnőtt egyet, abban a formában, ahogy sokan ismerik. Áttelelnek ugyan, de szaporodás után el is pusztulnak, teret adva az új jövevényeknek.

Érdekességek:

  • Ha fogtál már katicát, biztosan megfigyelted már, hogy a kezedben lábait behúzva mozdulatlanná dermedt. Ez védekezési mechanizmus, halottnak tetteti magát egészen addig, amíg úgy ítéli meg, hogy tiszta a terep.
  • Előre képes jelezni, milyen tél vár ránk: Kutatók megfigyelték, hogy a közelgő tél keménységétől függően ássák magukat mélyre a talajba. Ha enyhe telünk lesz, akkor gyakorta találkozhatunk vele télen is kevésbé védett helyeken, például házak repedéseiben, gerendák alatt.
Katicabogár

Így vonzd a katicát a kertbe

  • Rovarhotel: A katicák számára olykor-olykor szükség van egy biztonságos búvóhelyre. Főleg a telet megelőzően, mikor felkészülnek a zord hónapok átvészelésére jöhet jól egy rovarhotel.
  • Ültess számukra igen kedves növényeket: A kertedbe csalhatod őket, ha például édesköményt, kaprot, koriandert, angyalgyökért, cickafarkat, napraforgót, büdöskét, körömvirágot vagy egyéb őszirózsa féléket nevelsz. Emelett imádják a muskátlit, a pitypangot és a kamillavirágot is!
  • Tipp: A katicáknak kedves virágokat ültesd a veteményesed közelébe, így biztosan meglátogatja zöldségeidet is, ha akad tennivaló ott is kártevőirtás terén.
  • Érdemes a veteményes talaját nedvesen tartani, ez jól jön nekik a nyári melegben is, hogy némi vízhez jussanak. Vannak, akik még külön itatókat is kihelyeznek a számukra. (Ez azért is előnyös, mert ezt a méhecskék is meglátogatják majd!)

Mi a helyzet a harlekinkaticával?

Sokan összetévesztik a hétpettyes katicával, de a gyakorlott szemek egyből kiszúrják a különbséget. A harlekinkatica háta fakóbb piros, már-már narancssárgás és jóval több fekete pötty található rajta.

Szintén mozgékony, elég aktív bogár, előszeretettel fogyasztja a kártevőket ő is. Kezdetben örültünk neki, de gyorsan terjeszkedő életmódja miatt könnyen kiszorítja a hétpettyes katicát, így sokan nem kedvelik. Invazív faj, körülbelül 2008 óta található meg már a magyar kertekben is. Főleg a szőlőtermelőknek okoz fejfájást: A harlekinkatica ugyanis behúzódik a fürtökön a szőlőszemek mögé, préseléskor pedig szegények is bekerülnek a mustlébe. A probléma főleg azzal akad, hogy kellemetlen ízű testnedvei is belemosódnak, rontva ezzel a must minőségét.

A harlekin eredetileg Ázsiában őshonos, de miután felismerték kártevőirtó képességeit, beköltöztették Észak-Amerikába és Európa több országába. Kezdetben sikerrel kontroll alatt tudták tartani, aztán évekkel később már számos olyan országban is megjelent, ahova előtte nem történt telepítés. Mára Magyarországon is megtalálható mindhárom színváltozata: a már említett narancsásrgás hátú, fekete pöttyökkel, de emellett itt él a javarészt fekete hátú változata is, melynek csak kisebb, szabálytalan narancssárga foltokban tarkít minta. Rajtuk kívül találkozhatsz még a szinte teljesen fekete testű katicával, melynek csak két piros pötty díszíti a testét, középen egy-egy pici fekete folttal. Agresszív, domináns életmódja és ebből fakadóan sikeres elterjedése miatt iskolapéldájává vált az elhibázott biológiai védekezésnek.

Az ő lárvája is meglehetősen hasonló a hétpettyeshez képest. Testük hasonló formájú, szintén fekete-narancssárga színű. Talán legkönnyebben úgy különböztethető meg, hogy a harlekin lárvája kissé tüskésebb.

Vélemény, hozzászólás?