Vitorlavirág gondozása, öntözése, szaporítása. JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Vitorlavirág gondozása 🌱

Nemcsak mutatós, hanem kiemelkedő légtisztító hatása is van. Ezen kívül évente kétszer virágzik is, ezt pedig jó sokáig élvezheted megfelelő életkörülmények biztosításával. Tudj meg mindent a vitorlavirág gondozásáról!

Vitorlavirág gondozása, öntözése, szaporítása. JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

A vitorlavirág (latin nevén Spathiphyllum) körülbelül 3 éven belül éri el kifejlett formáját. Fontos tudnod, hogy mérgező állatokra és emberre is, így ügyelj rá, hogy se négylábú, se a család legkisebb tagjai se férjenek hozzá. Általában cserépben nevelik, de vannak területek, ahol kint is jól érzi magát. Magyarország éghajlata viszont inkább a beltéri nevelésre alkalmas – nehezen tűri az alacsony hőmérsékletet.

 

A vitorlavirág beltéri gondozása viszonylag egyszerű, kezdőknek is ajánlott

 

A vitorlavirág fényigénye

Szeretik a napfényt, de nem a közvetlen napfényt! Eredeti élőhelyükön árnyékkedvelő növények, de legalábbis a fák lombjai megszűrik nekik a fényt. Tipp: egy keleti fekvésű ablaknál kifejezetten jól érzik magukat.

 

Talaj

Laza, de tápanyagdús földben érzik a legjobban magukat. Eredeti élőhelyükhöz, a trópusi esőerdők talajához kell igazítanunk a cserép adottságait is.

 

Vízigény és a vitorlavirág öntözése

Érzékeny a túlöntözésre. Az, hogy milyen gyakran kell öntöznöd, a cserép méretétől és a talaj vízelvezetési képességeitől függ. Ki kell tapasztalnod. Itt is érvényesül az aranyszabály, akkor öntözz, ha a talaj felső rétege 1 cm-en már száraznak mondható. Ha inkább klóros víz jön a csapból, érdemes szűrt vizet használnod – vagy hagyd a vizet állni pár napig.

 

Hőmérséklet és páratartalom

Sose tedd ki huzatnak és legalább 18, de inkább 20 fokos szobában nevelt. Páraigényes növény, de elég, ha a levelekre olykor vízpermetet juttatsz.Vitorlavirág öntözése, gondozása, szaporítása. Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

 

Gyakori kártevők és betegségek

A legtöbb, szobanövényeket érintő betegségnek ellenállnak, igazából a gyapjastetű lehet a legnagyobb ellensége. A tetű első megjelenésénél azonnal lépjünk közbe! A betegségek közül gyakori a levélpöndörödés, mely leggyakrabban nem megfelelő fényviszonyokból fakad. A másik a levélbarnulás, melynek a talaj rossz vízelvezetése a leggyakoribb oka vagy a talajban túlságosan felhalmozódott sók mennyisége.

 

Tipp: állandóan biztosítsd az ideális életkörülményeket, úgy nagyobb eséllyel virágzik majd beltéri körülmények között is!

 

Vitorlavirág szaporítása

Mi sem egyszerűbb ennél! A vitorlavirágot tőosztással szaporíthatjuk a legegyszerűbben, a növényt óvatosan szedjük ki a tartójából és a méretétől függően szedjük szét több darabra a legalább két-három levéllel és gyökérrel rendelkező darabokat. Mivel rendelkeznek gyökérrel, nagyobb esélyük van a túlélésre és fejlődésre, ha külön választjuk őket. Ültessük külön a leválasztott darabokat és tartsuk remélhetőleg naposabb, világosabb helyen, ameddig nagyobb gyökeret eresztenek

 

Vitorlavirág gondozása: ha biztosra szeretnénk menni

A Greenman Floralia vegyszermentes probiotikus készítménnyel meg tudjuk erősíteni beltéri növényeink gyökérzetét. A gyökér ugyan láthatatlan, mégis a növény nagyon fontos részét képezi. Ha egészséges, az egész növény sokkal életképesebb, ellenállóbb. Ha nem fejlődik rendesen, a növény is fogékonyabb lesz a betegségekre, a kártevők, vagy például szárazság hatására könnyebben elpusztul. A Greenman Floralia segít az alábbiakban:

  • A talaj megőrzi a tápanyagokat, képessé válik szerves anyagok lebontására és értékes bioaktív anyagokká alakítására
  • Aktív virágzásserkentés
  • Ellenállóképesség maximalizálása
  • Folyamatos tápanyag utánpótlás
  • Erőteljes csírázó képesség, gyökér és hajtásképzés
  • Minden virágfajtánál használható
  • Hosszú távú alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el
  • Hatása nagyon hamar látható

Vásárlói tapasztalatok

Vélemény, hozzászólás?