Bio talajjavítás, lemosó permetezés, gyümölcsfák kezelése Source: pexels-zen-chung-5528992
blog

Gyümölcsfa ültetés 8 lépésben 🍎

Milyen gyümölcsfát ültessünk? 

A gyümölcsfa ültetés az egyik legjobb kertészeti ötlet, mivel sok örömet okoznak: A ropogós almától a legzamatosabb szilváig semmi sem olyan édes ízű, mint a saját termesztésű gyümölcs, és sokkal frissebb lesz, mint a bolti termékek. Nem beszélve a vegyszermentességről és a házi bio gyümölcsökről! 

A konyhakert tervezésekor azonban fontos, hogy csak a legjobb gyümölcsfákat válasszuk ki, amelyek jól fejlődnek a lakóhelyünkön és éghajlatunkon. Amikor facsemetét választunk, győződjünk meg róla, hogy jó hírű faiskolából szerzünk minőségi növényállományt. Manapság sok fajta rendkívül divatos gyümölcsfa fajta létezik, azonban kevesen tudják, hogy Magyarország csak bizonyos részein hoznak termést, illetve figyelembe kell vennünk a jövőben várható aszályos nyarakat.  

Magyarországon az egyik top kedvelt gyümölcsfa az almafa, ami nem véletlen: éppen ideális számára az éghajlatunk. 

Ne feledd, hogy egyes gyümölcsfáknak sajátos követelményeik vannak – kis különbségek lehetnek az almafa és egy másik gyümölcsfajta ültetése között, ezért ellenőrizzük a fához mellékelt útmutatót. Nem mindegy, melyik fát milyen távolra ültetjük egymástól. 

Bio talajjavítás, lemosó permetezés, gyümölcsfák kezelése Source: pexels-zen-chung-5528992

Hogy pontosan milyen fajtát, a döntés csak rajtad múlik, viszont segítünk pár fajta felsorolásával: 

  • Alma gyümölcsfa
  • Birs
  • Cseresznye fajták érési idő porzó fák
  • Dió, Diófa
  • Japán körte
  • Körte
  • Mandula fajták, Porzó fák
  • Meggy, Meggyfa érési idő
  • Mogyoró fajták, Cosford Római Bollwilleri csoda
  • Naspolya
  • Őszibarackfa
  • Régi alma fajták
  • Sárgabarack, Kajszibarack – Kajszi fajták
  • Szelídgesztenye, Castanea sativa
  • Szilvafa, Ringlószilva

Most éri meg igazán az otthoni ültetés! 

1 kg alma a jelenlegi piaci árán fajtától függően 280-350 Ft/kg körül mozog. Egy almafán kb. 45-50 kg alma termelhető házilag, teljesen vegyszermentesen. Ez tökéletes mennyiség egy háztartásnak, és mindezt egy fával érhetjük el. Ha mindezt valamelyik szupermarketben vennénk meg, 14 000 – 16 000 Ft-ba kerülne és nem lehetnénk elég biztosak abban, hogy nem tartalmaz a gyümölcs vegyszermaradványokat is. Ezért mindenkit bátorítunk, hogy ültessen gyümölcsfát a kertjébe és váljon minőségi gyümölcsfogyasztóvá! Ugyanez igaz nemcsak az almafára, de meggyre, kajszira. 

Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól? 

A gyümölcsfajok ültetése ősszel (októbertől a fagyokig), és tavasszal is elvégezhető munkafolyamat. Az átültetési stresszre legkevésbé a konténerben nevelt gyümölcs- és díszfák érzékenyek, így ezeket fagymentes időszakban egész évben ültethetjük. A szabadgyökerű csemeték viszont érzékenyebben reagálnak ültetésükre. Vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni, de vannak olyanok is melyek ültetését ajánlatos inkább tavaszra hagyni. 

Gyümölcsfa ültetés lépései: 

  1. A kiválasztott helyen ássuk fel a talajt, és távolítsuk el a nagy köveket. Kerüljük a talaj túlzott módosítását, mivel azt szeretnénk, ha a fa a meglévő talajban növekedne és virágozna, nem pedig azt, hogy a sok tápanyagban gazdag föld megakadályozza gyökerek természetes növekedését. Az enyhe keverés rendben van, de ne vigyük túlzásba, és ügyeljünk arra, hogy a gödörből származó helyi talaj maradjon többségben. 
  2. Amikor gödröt ásunk a gyümölcsfáknak, inkább tányért ássunk, mint hengert. A csészealj alja csak olyan mély legyen, mint a talajgyökérlabda, és a csészealj átmérője legalább 1 láb széles legyen, a talaj felszínétől az aljáig enyhén lejtősen. 
  3. Vegyük ki a fát az edényből. A gyökérgömb oldalát 5 centiméter mélyen “súroljuk” át a lapát oldalával. A cél az, hogy fellazítsuk a gömb külső rétegét. 
  4. Helyezzük a fát az előkészített gödörbe. Nem szabad betemetni a fán található jelölőt, amely mivel ennek a talaj fölött kell lennie az ültetéskor. 
  5. Az oltványt észak felé helyezzük el, ha egyetlen oltványról van szó. Ha több oltványból álló fákat ültetünk, a legkisebb oltványt vagy oltványt lehetőleg délre helyezzük. 
  6. Töltsük vissza a gödör kiásásából származó földet a fa törzse köré, és jól tapossuk meg a talajt, miközben a fát egyenesen tartjuk, tömörítsük körülötte. 
  7. Fontos, hogy ültetéskor karózzuk le a fát, hogy megvédjük a szélkároktól. Ennek többféle módja van, de a legelterjedtebb módszer az, hogy a karót a gödör földdel való feltöltése előtt helyezzük be. A karónak a fa magasságának egyharmadáig kell felérnie. Másik megoldásként mellé helyezhetünk két oldalsó karót. 
  8. Végül öntözzük meg a fát, majd rendszeresen öntözzük, amíg meg nem erősödik. A fa öntözéséhez erősen ajánlott a Greenman Agro használata, amely segít a facsemete megerősítésében. Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület és növény visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. 

Miért javasolt a Greenman Agro használata a facsemetéknél?

  •  A talajszerkezet jelentős javítása 
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása 
  •  Humusztartalom növelése 
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés 
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés 
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt! 

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellenGreenman probiotikus termékek - Tudj meg többet  

  

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?