Fű nyári gondozása, gyep öntözése kánikulában, pexels-gustavo-fring-5163441
blog

Fű nyári gondozása

A fű nyári gondozása és öntözése kánikulában

 

Az egyik leggyakoribb gyepkezelési probléma a túlöntözés. A vízpazarlás és így a magas vízszámla mellett a növény is megsínyli ezt, érzékenyebbé válik a külső hatásokra, például a szárazságra, a rovarokra, a gyomokra és a betegségekre is. Sokkal könnyebb beleesni ebbe a hibába, mint gondolnánk!

 

Gyep öntözés mennyisége

Alapvetően a fűfélék imádják a sok vizet, de fajtája válogatja, mit jelent a “sok”. Kulcskérdés, hogy tudd, milyen pázsitot gondozol és annak milyen igényei vannak. Ezen kívül számításba kell venned a föld összetételét és az időjárást is.

Gyep öntözése kánikulában

Nagy melegben, tehát 30-35 ℃ hőmérséklet között elég heti négy alkalommal locsolni, a vízigény ilyenkor átlagban 6-8 mm / négyzetméter. Kánikulában azonban, amikor a hőmérséklet már 35 ℃ fok fölé emelkedik, akkor naponta akár többször is öntözhetünk és 8 mm feletti vízmennyiséggel kalkuláljunk, mivel a felső talajrétegből hamar elpárolog a víz. A fű nyári gondozása során elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű vizet juttassunk a gyepre, azonban óvakodjuk a túlöntözéstől esténként.

Fű nyári gondozása, gyep öntözése kánikulában

A túlöntözés jelei

Minél mélyebb a gyökérrendszer, annál egészségesebb és ellenállóbb a gyep. Erre úgy tudod ösztönözni a növényt, ha nem áztatod el folyamatosan – ilyenkor érdeke lesz neki is, hogy víz után kutatva gyökereit mélyebbre nyújtsa. Az ideális öntözés mélyre menő, rendszeres és a természetes csapadékot utánozza), nem pedig sekélyen áztatja el a talajt gyakran. Plusz egy ok, hogy támogasd a mélyre nyúló gyökérrendszert, hogy így a hő által okozott stresszre és a rovarok jelentette veszélyre is kevésbé lesz fogékony a növény.

 

Nemcsak a gyökérrothadás jelent problémát ebben az esetben, hanem a betegségek is. A nyáron jellemző gombabetegségeknek kedvez a gyakori vizes közeg. Barnulással, sárgásodással jelennek meg, amit könnyen összetéveszthetünk azzal, hogy lehet nem locsoljuk eléggé füvünket – legyünk körültekintőek, ne súlyosbítsunk a helyzeten!

 

Gyep gondozása Greenman Agro-val

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a gyep immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

Mit tehetünk akkor, ha foltokban kiszáradt a fű?

 

 

Vélemény, hozzászólás?