blog, Egyéb kategória

Mi okozza a dísznövényeid leveleiről lecsöppenő csepekket?

Sírhatnak a növények? Nem igazán, viszont előfordulhat, hogy a levelek végén vízcseppek jelennek meg. Ez, ha nem is sírást, de valóban sokszor egyfajta stresszhatás jelezhet, amit valószínűleg a nem megfelelő tartás vált ki.

Még ha úgy is gondolod, hogy mindent jól csináltál, akkor is számos probléma jelentkezhet: A növények néha minden gond nélkül képesek alkalmazkodni a beltéri körülményekhez, néha pedig nem. A csöpögő levelekkel néhány esetben a növény a nem teljesen ideális terepet próbálja kompenzálni – míg más esetekben ez teljesen normális (mint pl. a könnyezőpálma esetében):

  • Néha előfordul, hogy több vizet vesznek fel annál, mint amire valóban szükségük van, ezért nekik kell cselhez folyamodniuk, hogy kompenzálják a többletet. Itt jön képbe a guttáció, ami a levelek végén megjelenő cseppeket okozza. Ez a szó szoros értelmében nem víz, hanem a xilém nevű nedv, mely vízből ÉS a növényed számára felesleges ásványi anyagokból áll.
  • Szóval ha egy olyan fajtánál jelennek meg a cseppek, ahol ez nem jellegzetesség, akkor elég valószínű, hogy túl sok nedvességhez jut a növény. Csökkentened kell a locsolás mennyiségét!

Vélemény, hozzászólás?