blog

Milyen környezetbarát fogadalmat tegyél az újévre?

Habár az újévi fogadalmak mindössze 8%-a teljesül is, azért sose adjuk fel a reményt: Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, ha te valami környezetbarát verzióban gondolkoznál!

Kezdd a vásárlásnál

  • Használjunk saját bevásárló vászontáskát, többször használatos hálós zsákot a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, pékáruhoz. Ha megteheted, vásárolj gyakran csomagolásmentes boltokban!
  • Vásárolj helyi termelőktől, amit csak tudsz!

Térj át a szezonális étkezésre!

  • A multiknak köszönhetően ma már télen-nyáron elérhető szinte minden gyümölcs és zöldség, de ez nem jelenti azt,  hogy ugyanonnan származnak. A legtöbb szezonon kívüli élelmiszernek a szállítás miatt sokkal nagyobb az ökológiai lábnyoma. Próbáld ki a szezonális étkezést, kis kreativitással a konyhában garantáljuk, hogy nem fognak hiányozni télen a nyári zöldségek és gyümölcsök!

Tudatos szemétgyűjtés mellett komposztáljunk!

  • A szelektív szemétgyűjtés egyre több háztartásban alapvető, inkább a komposztálás az, ami még nem terjedt el igazán a városokban – pedig kert nélkül is lehetséges, pl. egy jó konyhai komposztálóval!

Teremtsd meg a diverzitást a kertedben!

  • Az egészséges kert kialakításában elengedhetetlen a diverzitás támogatása! Legyen kerted remek otthon a madaraknak, méheknek és egyéb hasznos rovaroknak!

Közlekededés

  • Ahol csak tudod, hanyagold az autót, de lehetőségeidhez mérten váltsa fel a tömegközlekedést is minél több séta és egyéb alternatíva, mint a kerékpár, roller, bevállalósabbaknak gördeszka. Kezdd kicsiben és fokozatosan tolódjon át a nagyobb arány a környezetbarát alternatívákra.

Vélemény, hozzászólás?