blog

Így csökkentsd háziállataidnál a tűzijáték okozta stresszt!

Remeg, fel-alá járkál, liheg, nyüszít, esetleg még el is bújik – kutyád és cicád egyaránt rengeteg tünetét mutathatja, ha tart a tűzijátéktól, a gazdának meg ilyenkor kötelessége a lehető legkomfortosabb helyzetet megteremteni számukra.

Előbb értsük meg az okokat, hogy kezelni tudjuk a problémát:

  • Rendkívül hangosak – ne feledjük, kutyáink, macskáink hallása sokkal fejletteb, mint a miénk, ezért amit mi kisebb bummnak élünk meg, az nekik hatalmas dörrenésnek is tűnhet.
  • Nem szeretik a kiszámíthatatlanságot – fogalmuk sincs, miért történik és honnan jön, egyáltalán bántja-e majd őket, ráadásul még csak nem is jól kiszámítható ritmusban történik, hanem teljesen esetlegesen. A dörrenések, villogó fények, süvítő hangok mint egy háborús terep, olyan nekik.

Mindez számukra egy elég erős, fenyegető szituáció, épp ezért sose hagyjuk csak rájuk, hogy hát majd megnyugszanak! Javasolunk pár szükséges óvintézkedést:

  • Ha kinti állatról van szó, engedd be a házba! Rengeteg állat elszökik ilyenkor, félelmében képes az eddig áthatolhatatlannak vélt kerítésen is átjutni és addig futni, amíg biztonságban nem érzi magát és bizony gyakran nem találnak vissza.
  • A helyét helyezd át egy fedettebb kis zugba a lakásba, ahol kényelmesen el tud bújni. Érdemes akár még háttérzajt is kapcsolnod neki, amíg “elül a vihar”, zenét vagy tv-t, így kevésbé hallja a kinti hangokat.
  • Ha enyhítenéd a szorongását, megpróbálkozhatsz azzal, hogy kellemes élményhez kapcsolod a tűzijátékot. Ha elkezdődik, ültesd le, dicsérd meg, adj nekik jutalomfalatot és játssz vele. Bármi tevékenység jól jön, amit imád csinálni!

Vélemény, hozzászólás?