blog

Hogyan gondozd cserepes karácsonyfád?

Ahelyett, hogy kivágott fát vásárolnánk egyetlen ünnepre, egy élő karácsonyfa évekig tartó lehetőséget nyújthat. Pár dologra kell ügyelned, de amúgy elég hálás és könnyen nevelhető növényed lehet.

Első lépésként feltétlenül keress olyan fajtákat, melyek jól érzik magukat a helyi éghajlaton – vedd figyelembe a talaj típusát és a napsütés mértékét is. Még a legszívósabb és legegészségesebb fák is nehezen tudnak növekedni, ha túl árnyékos, túl nedves vagy túl meleg területre ültetik őket, ezért a megfelelő fajta kiválasztása elengedhetetlen a sikerhez. 

A cserepes fa gyorsabban kiszárad, mint a talajban lévő fa, ezért rendszeres öntözés szükséges. Ezen kívül számolj vele, hogy növekedni fog, így időről-időre át kell majd ültetned – mindig tájékozódj előzetesen, mekkora egy kifejlett példány mérete!

Hagyj időt az akklimatizálódásra!

Nem számít, hogy az élő karácsonyfát egész évben cserépben akarod tartani, vagy végül az udvarba ültetni, hagyni kell, hogy az új fa lassan akklimatizálódjon a külső hőmérsékletről a beltéri hőmérsékletre (vagy fordítva). Ajánlott egyébként, hogy a fát egy-két hétre fűtetlen, de védett helyre, például garázsba helyezd, mielőtt bevinnéd a házba, íg fokozatosan szokik hozzá az új körülményekhez.

Válassz egy hűvösebb, világos helyet

Amikor kiválasztod a fa helyét, próbálj olyan helyet választani, mely nincs közvetlenül kitéve a fűtőtestekből áradó meleg levegőnek – jó ha a helyiségben nincs nagy hőingadozás. A hűvösebb hely jobb, mint a meleg, és a sok természetes fényt részesítsük előnyben.

Öntözz helyesen

Rendszeresen öntözzük! Ha lassan szeretnénk öntözni, akkor megoldás lehet pár jégkockát helyezni a föld tetejére és így a víz szépen lassan beszivárog a talajba. Talajtakaró használatával még a gyors kiszáradást is megelőzhetjük!

Vélemény, hozzászólás?