blog

Legyen neked is rovarhoteled!

Ha a fenntarthatóságra és diverzitásra épülő kertben hiszel, akkor nemcsak a madár- és méhbarát kertet érdemes kialakítanod. Erősen ajánlott neked a rovarhotel építése is!

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mindennek megvan a maga helye a természetben – így számos rovarfajnak is. Megóvásuk fenntartja az ökológiai egyensúlyt, ami közvetetten segíti elő haszon- és dísznövényeid zavartalan fejlődését is. Tipikus példa erre például a katicabogár, mely a levéltetvek egyik kiemelt ellensége – de még számos hasonlót sorolhatnánk.

A különböző ártalmas rovarirtó szerek elterjedésével és a városok terjeszkedésének hatására van szükség arra, hogy támogassuk életüket azzal, hogy gyakorlatilag téli menedéket biztosítunk nekik. Az itt zajló vendégforgalom egyébként elég mozgalmas lehet, hiszen különböző célra használják a különböző fajok: van, aki egy egész telet itt tölt mozdulatlanul, mások fészket is raknak, ha igazán jól érzik magukat, míg vannak, akik csak a zordabb időjárás elől húzódnak be.

Rovarhotel készítése házilag:

Rovar hotelElég sokféle rovarhotel létezik, nincs egy konkrét szabály, de ha nem kész terméket vennél a boltban, akkor a legfontosabb, amire mindenképp ügyelj, hogy megfelelő védelmet biztosítson! A legjobb a célra a faanyag – kéreg, faágak, esetleg bevethetsz szalmát, tojástartót, esetleg lyukacsos téglát. Lényegében bármi olyat, ami természetesebb alapanyag és kis réseket tartalmaz.

Hova helyezd?

Ne csak az ellenségeikkel szemben, hanem a csapadék, szél ellen is! Ne nedvesedjen alulról sem – a lehető legjobb, ha egy szárazabb, napfényesebb helyre teszed.

Vélemény, hozzászólás?