blog

Készülj fel időben fűszernövényeid teleltetésére!

A fűszernövények jó része ugyan keménynek tűnik annyira, hogy még egy zordabb telet is kibírjon, de gyakran elfelejtjük, hogy többségük mediterrán vidékről származik, így bizony abszolút nem egyértelmű, hogyan fognak megküzdeni a fagyott talajjal és a csípős hideg szelekkel. Néhány ötlet teleltetésükre:

A szélsőséges időjárásra egyébként sokféleképpen reagálnak a különböző fajták, van, amelyik menthetetlenül kipusztul, viszont akad olyan is, mely képes tavasszal újjáéledni a tőből. Épp ezért az alább felsoroltak közül lehet, hogy tapasztaltad magad is, hogy érzékenységük ellenére kibírták a cudar időt – de mi azt mondjuk, inkább ne kísérletezzünk, segítsük egészséges fejlődésüket!

  • Fontos, hogy vannak, melyek nagyon nehezen bírhatják ki kint a hidegben, őket még a talajfagyás előtt fagymentes helyre kell költöztetni. Ilyen például a rozmaring, menta vagy a babér is, vagy például a szintén közkedvelt metélőhagyma.
  • Vannak, melyeket teljesen vissza kell vágni ilyenkor, mint pl. a citromfüvet is.
  • A levendula, annak ellenére, hogy mediterrán vidékről származik, a hajtásoknál nem igényel metszést ilyenkor és egyébként kibírja a hideget takarás nélkül is.
  • A kakukkfüvet sem kell ilyenkor metszeni, viszont a tárkonnyal vagy épp a zsályával együtt érdemes letakarni.

Mindig tájékozódj előre az adott fűszernövény igényeiről és akkor nem érhet meglepetés!

Vélemény, hozzászólás?