blog

Milyen gyógynövényeket gyűjthetsz ősszel?

Gyógynövényeket ősszel is gyűjthetsz, még mielőtt beköszönt a fagy – elsősorban gyökereket! Neked van tapasztalatod velük?

Ahogy rövidülnek a nappalok, változik az időjárás, az a gyógynövények hatóanyagára is kihatással vannak. Az ősszel gyűjtött, még a nyárból maradt növényeket épp ezért inkább teák, sütemények, illetve ételek ízesítéséhez használjuk, elsősorban ne gyógyászati célokra.

A késő nyári napokból maradt köröm- és katángvirágot, illetve a cickafarkvirágot is betakaríthatjuk, de valakinél még gyűjthető a levendula, az aranyvessző, illetve akad azért még tyúkhúr, útifű vagy épp pitypang is.

Ősszel viszont elsősorban a gyógyhatású növények terén a gyökerek és magok jönnek szóba. A katáng, fekete nadálytő, gyermekláncfű vagy épp a macskagyökér tartozik a kedveltebbek közé.A föld feletti részekkel ellentétben ugyanis a gyökerek hatóanyagtartalma jóval kedvezőbb, mint a melegebb hónapokban.

Ehhez fontos persze, hogy ismerd a növény föld feletti részét, illetve ne várd meg, míg teljesen elszárad vagy elfonnyad, legyen azért még viszonylag egészséges állapotban – igazából leginkább azért, mert ezzel a saját dolgunkat könnyítjük meg beazonosítás terén.

Mihez kezdj velük?

A gyökereket alaposan mosd meg, dörzsöld le felületükről a földet, majd száradás után kisebb kockákra vágjuk. Leszáríthatjuk, de be is rakhatjuk a fagyasztóba, felhasználástól függően.

Vélemény, hozzászólás?