blog

Mi a helyzet a levélkomposzttal?

A levél kiváló komposztalapanyag, így a zsákolás és égetés helyett mi inkább arra hozunk ötleteket, hogyan tudod a legjobban hasznosítani, mint tápanyag!

A tévhittel ellentétben majdnem minden falevél komposztálható. Sokan hiszik, hogy pl. A dió és a gesztenye levelei nem hasznosíthatók ilyen értelemben, mert “csírázás- és növekedésgátló” anyagok vannak bennük. Nos ez nem igaz, csak elég lassan bomlanak le. Lényeg a lényeg, amire érdemes ügyelned, az az, hogy más és más a lebomlási idejük. 

  • Egészen nehezen bomlanak le például a tűlevelek, ezért nem is ajánlják komposztba rakni, de nehezebben bomlik le például a dió, platán, tölgy, vadgesztenye és a nyárfa lombja is.
  • Könnyen lebomó viszont a  juhar, a fűzfa, a gyümölcsfák levelei, illetve még a hársfa és a nyírfa is.

Hogyan komposztáld?

Akármilyen könnyen lebomlónak tűnik is, ha tehetjük, aprítsuk fel a leveleket, így felgyorsítjuk a bomlási folyamatot. Ezen kívül gyorsítható még a folyamat nitrogénben gazdag anyagok hozzákeverésével, mint pl. a fűnyesedék. Érdemes egy kupacban bomlasztani őket, majd tavasszal apránként a komposzthoz keverni. Mint minden komposztot, ne felejtsük el ezt sem forgatni és száraz időszakban a nedvességet biztosítani. Ha türelmetlenek vagyunk és nem akarjuk megvárni a lebomlást, akkor viszont remek talajtakaró réteg is lehet kerti növényeid mellett, mely így is tápanyagokhoz juttatja a földet!

Vélemény, hozzászólás?