blog

Fát ültetnél ősszel? Ezeket vedd figyelembe!

Gondot jelent-e a hideg vagy az esőzés? Hogyan készüljünk a télre? Milyen típusút válasszak? Összegyűjtöttük a legalapvetőbb tanácsokat, melyekre szükséged lehet egy életerős fa neveléséhez!

Melyik a legjobb választás?

Az átültetés stresszel jár. Kicsit jobban bírják ezt a konténerben nevelt egyedek szemben a szabadgyökerűekkel. A csonthéjasok kimondottan érzékenyek a hidegebb időjárásra, de például az almatermésű fajtákat ültetheted ősszel is.

Vedd figyelembe az időjárást!

A hidegtől ősszel nem kell tartanod, kb. -5 fokig jól ellesz még a facsemete. Amíg csak a reggelek ilyen hidegek, addig jók vagyunk, hiszen ebben az esetben nem fagy meg egész napra a talaj. Persze ha már tartósan hideg van, akkor felejtsd el! Ezen kívül egyéb szélsőséges időjárási tényezőket is vegyél figyelembe, ezek nemcsak az ültetésnél jelenthetnek gondot, hanem a növény fejlődésében is.

Védd a csemetét!

Fontos: A fa olyan mélyen kerüljön a talajba, ahogyan a faiskolában volt! A tövet a hideg miatt érdemes földdel felkupacolni, emellett a tőnél ültetéskor érdemes jól átnedvesíteni a talajt, a föld típusától függően, kb. 5-10 literrel.

Ha teleltetned kell

Legyen fagymentes, hogy ne sérüljenek a gyökerek, de legyen hideg kb. +10 fok körüli – a meleg környezet összezavarja a növényt és hamarabb megindul a kivirulás, ahogy te szeretnéd. Lehet sötét, árnyékosabb hely, a teleltetés alatt nincs szükségük nagy mennyiségű fényre.

Vélemény, hozzászólás?