blog

Fűgondozás ősszel – íme az alapok!

Ismét eljött a fűültetés ideje, a tavasz mellett az ősz remek lehetőség lehet egy egészséges, mutatós pázsit kialakítására, betartasz pár jó tanácsot!

Az ősz eleje még szerencsére nem annyira hideg, hogy megáll az élet a kertben, a kisebb lehűlés, a kevésbé tűző nap pedig ideális jópár növény számára – így pl. a fűnek is, ezzel alapozhatod meg, hogy tavaszra szép pázsitod legyen!

Gyepszellőztetés

Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor, lényege, hogy az oxigéneállátást biztosítsuk. A fű ugyanis, mint a legtöbb növény télen pihen, de ezt nem tudja hatékonyan megtenni egy tömör földben. A lazítás viszont segít ezen (elég egy vasvilla, ferdén szúrjuk a talaj felső rétegeibe). Ne felejtsd ezután megfelelő tápanyaggal ellátni és öntözni!

Tápanyagellátás

A fű is igényli időről-időre a tápanyagellátást, még egy jó minőségű föld esetén is, hiszen a növény felszívja a talaj természetes tápanyagtartalmát. A gyepszellőztetés után káliumban és nitrogénben gazdag tápanyagot biztosítsunk! Előbbitől ellenállóbb lesz, utóbbi pedig segíti az egyenletes növekedést. Lényeg, hogy egyenletesen terítsük el a talajon, könnyen meglátszik a felületen, ha valahol nem kapott tápanyagot! (…és sose told túl, csakis az ajánlott mennyiségű tápanyaghoz tartsd magad!

A legjobb egyébként, ha mulcsozós a fűnyíró, így a levágott füvet feldarabolva visszaszórja a talajra és ez biztosítja a tápanyagot.

+1 tipp:

  • Ha ősszel kezdesz fűültetésbe arra ügyelj, hogy ne a lombhullató fák köré tegyed – sok dolgod lesz a levelek felszedegetésével – mert hogy fel kell szedned a növekedő fűről!

Vélemény, hozzászólás?