blog

Változik az állatok alakja a klímaváltozás hatására

A melegvérű állatok megváltoztatják fiziológiájukat annak érdekében, hogy könnyebben birkózzanak meg a felmelegedéssel – nagyobbb lábak és fülek, megváltozott alakú csőr, mindez azért, hogy hatékonyabban tudják szabályozni testhőmérsékletüket.

A változás nyilván nem újkeletű dolog a természetben, minden állat alkalmazkodik természetes környezetéhez, de különösen szembeötlő, ahogy ez a klímaváltozás hatására történik. Az egyik ilyen fontos tényező a melegebb hőmérséklethez való alkalmazkodás. Ebben a madarak a csőrüket, számos emlős pedig a fülét használja az egészséges testhőmérséklet szabályozásához. Ha ez nem történne meg, képtelenek lennének életben maradni. Megfigyelhető épp ezért, hogy melegebb éghajlatokon sok állatfaj nagyobb füllel rendelkezik – mint pl. az afrikai elefánt vagy a sivatagi róka. A kutatók viszont kiemelték:

„Az alakváltás nem azt jelenti, hogy az állatok majd  megbirkóznak a klímaváltozással is és minden rendben lesz. Ez csak azt jelenti, hogy a fejlődéssel megpróbálnak túlélni, más kérdés viszont, hogy milyen más ökológiai következményei vannak mindennek.”

A szóban forgó kutatásban a legdrasztikusabb változást madaraknál figyelték meg a kutatók, de például a meleg éghajlaton élő denevéreknél kimutatták szárnyuk növekedését, illetve egy cickányfélénél a farok  mellett a lábméret is megváltozott.

A kutatók hozzátették, a hőmérséklet emelkedésével a változás is szembeötlőbbé válik, sőt fel is gyorsulhat.

Vélemény, hozzászólás?