blog

Húsevő növény gondozása és fajtái – Tényleg hatásosak légy ellen lakásban?

Húsevő növények fajtái – Mennyi létezik?

Több mint 1000 faj létezik a növények egyik legizgalmasabb csoportjából, mára pedig többet az otthonunkban is nevelhetünk. De tényleg hatásos pl. a legyek ellen az egyik legközkedveltebb, a vénusz légycsapója?

Származásuk

A húsevő növények rovarfogók, innen ered a nevük, melyeket aztán meg is emésztenek. Általában olyan mocsaras területeken fordulnak elő, ahol alacsony a talaj tápanyagtartalma – lényegében ezt, a tápanyaghiányt kompenzálják a rovarokkal. Módszerük egyszerű: magukhoz vonzzák áldozatukat és változatos és meglehetősen halálos külsejüknek köszönhetően az állat képtelen szabadulni, elpusztul és emésztő enzimek segítségével a növény lebontja.

Van magyar húsevő növény fajta?

Vannak, akik “kis csápszerű”, ragadós nyúlványokkal ejtik foglyul áldozatukat, mint pl. a Magyarországon is fellelhető harmatfű, mások kancsószerű növényrészükbe csalják a gyanútlanokat, mint a kancsóka.

Vénusz légycsapója

Ha valaki elképzel egy húsevő növényt valószínű, hogy egy hatalmas szájat és nagy fogakat lát maga előtt – na ilyen értelemben a vénusz légycsapója a klasszikus húsevő növénynek kinéző növény. Tátott szájjal várja, míg az édes illatot árasztó nektár odacsalja a rovart, majd rácsapódik, amiből az állat képtelen szabadulni a hatalmas, tüske alakú, fogszerű növényrész miatt. Emésztőnedvei segítségével 8-10 napig emészt egy rovart, majd újra kinyílik és kezdődik minden elölről.
Szóval az emésztés elég lassú, valószínűleg több a légy, mint amennyivel elbír, így talán nem a legjobb megoldás legyek ellen. Attól független elég izgalmas, dekoratív növény, így egy párásabb lakásban simán nevelheted.

Húsevőny növények gondozása

  1. Fényigény

    Általában napfénykedvelő növények. A legjobb, ha legalább 6 órán át teljes napfényben vannak, kifejezetten igaz a vénusz légycsapójára.

  2. Talaj

    Tartsuk folyamatosan nedvesen a tőzegalapú vagy félig tőzeg/fél perlit szubsztrátumot úgy, hogy a növény edényét klórmentes vízzel teli csészealjba állítjuk. A vizet rendszeresen cserélhetjük, hogy friss maradjon. Soha ne használjunk hagyományos virágföldet vagy komposztot.

  3. „Etetés”

    Ne trágyázzuk a húsevő növényt. Hasonlóképpen, ne tegyünk döglött legyeket vagy hamburgerhúst a Vénusz légycsapda csapdájába, mivel az elrohasztja a csapdát, és elpusztíthatja a növényt. Ha mindenképp etetni szeretnénk, élő legyeket hessegethetünk a közelébe, amelyet általában sikeresen be tudnak cserkészni.

  4. Hőmérséklet és teleltetés

    Ha a Vénusz légycsapdákat zárt térben tartod, és nem hagyod, hogy az év folyamán nyugalmi állapotba kerüljenek, sokkal fiatalabb korban pusztulnak el (általában 2-3 év alatt). Ha van a házban egy hűvös helyiség, amely 5-12 fok között marad, akkor a növényeket télire oda helyezhetjük. Ügyeljünk arra, hogy fokozatosan vezessük be őket a nyugalmi állapotba, mintha vadon élnének. Továbbra is szükségük lesz némi napfényre. Ha nincs erre alkalmas hely, nehéz megfelelően gondozni a Vénusz légycsapóját.

  5. Öntözés

    A húsevő növények ásványi anyagokban szegény vizet igényelnek. A szokásos városi csapvíz, a kútvíz és a palackozott víz a legtöbb húsevő növényt elpusztítja. A növények egészségének megőrzése érdekében csak desztillált, fordított ozmózisos vagy esővizet használjunk.

Vélemény, hozzászólás?