blog

Húsevő növények a lakásban – esztétikusak vagy tényleg jók még akár legyek ellen is?

Több mint 1000 faj létezik a növények egyik legizgalmasabb csoportjából, mára pedig többet az otthonunkban is nevelhetünk. De tényleg hatásos pl. A legyek ellen az egyik legközkedveltebb, a vénusz légycsapója?

A húsevő növények rovarfogók, innen ered a nevük, melyeket aztán meg is emésztenek. Általában olyan mocsaras területeken fordulnak elő, ahol alacsony a talaj tápanyagtartalma – lényegében ezt, a tápanyaghiányt kompenzálják a rovarokkal. Módszerük egyszerű: magukhoz vonzzák áldozatukat és változatos és meglehetősen halálos külsejüknek köszönhetően az állat képtelen szabadulni, elpusztul és emésztő enzimek segítségével a növény lebontja.

Vannak, akik “kis csápszerű”, ragadós nyúlványokkal ejtik foglyul áldozatukat, mint pl. a Magyarországon is fellelhető harmatfű, mások kancsószerű növényrészükbe csalják a gyanútlanokat, mint a kancsóka. De beszéljünk a legnépszerűbbről, a vénusz légycsapójáról:

Ha valaki elképzel egy húsevő növényt valószínű, hogy egy hatalmas szájat és nagy fogakat lát maga előtt – na ilyen értelemben a vénusz légycsapója a klasszikus húsevő növénynek kinéző növény. Tátott szájjal várja, míg az édes illatot árasztó nektár odacsalja a rovart, majd rácsapódik, amiből az állat képtelen szabadulni a hatalmas, tüske alakú, fogszerű növényrész miatt. Emésztőnedvei segítségével 8-10 napig emészt egy rovart, majd újra kinyílik és kezdődik minden elölről.

Szóval az emésztés elég lassú, valószínűleg több a légy, mint amennyivel elbír, így talán nem a legjobb megoldás legyek ellen. Attól független elég izgalmas, dekoratív növény, így egy párásabb lakásban simán nevelheted.

Vélemény, hozzászólás?