blog

Védekezz a szúnyogok ellen természetes módon!

A szúnyogok is – ha tetszik, ha nem – az élővilág részei, megvan a maguk helye benne. Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy nem idegesíthetnek minket vérszívók lévén, úgyhogy összegyűjtöttünk pár természetes módszert, amivel nagyobb eséllyel tarthatjuk őket távol.

Biztosan tudod, a szúnyog imádja a nedves, vizes környezetet, ezért gyakoriak patakok, tavak körül vagy jönnek elő esős időben. De ne adj túl sok okot nekik, hogy kertedben is emiatt legyenek túlságosan gyakori vendégek:

  • Ha kerti tavad van, érdemes halaknak, szitakötőknek, békáknak is helyet szorítani, magyarul ideálissá tenni azt, nekik remek táplálék a szúnyog.

Több madárfaj is táplálkozik szúnyoggal, így az is egy jó megoldás, ha madárbaráttá teszed a kerted. Pl. a fecskék védelme amúgy is közös érdekünk, erről itt írtunk róla bővebben.

Léteznek szúnyogriasztó növények: a bazsalikom, citromfű, rozmaring, zsálya, levendula mind ilyen, kertedben vagy az erkélyen, ládában nevelve is hatásos lehet.

Kerüld a vegyszeres távoltartást! Legyen itt is szempont a természet megóvása, párologtass inkább illóolajokat – citromos, borsmentás, szegfűszeges, levendulás változatokat.

Neked milyen természetes trükköd van még a szúnyogok ellen?

Vélemény, hozzászólás?